Stressz, a legrosszabb barátunk

érettségi, felvételi

Magunkat rángatjuk bele a stresszbe, tudtad? Amikor az osztrák-magyar származású kanadai belgyógyász, vegyész, Selye János először leírta a stressz mibenlétét és működését, még talán nem sejtette, hogy mennyire beletenyerelt a témába.

Manapság a stressz ugyanis népbetegségnek számít, és szinte minden embert érinti valamelyik élethelyzetében. Gyakorlatilag bármelyikben. Ráadásul az egyik legrafináltabb ellenségünk: általában mi magunk okozzuk, saját gondolataink, előre legyártott, félelmeinken alapuló elképzeléseink visznek bele minket a stresszbe.

Az érettségi is jó ok arra, hogy elvond a figyelmedet a felkészülésről, és inkább hidegrázva parázz, ami egyenes út a leblokkoláshoz, és a félresikerült vizsgához. Az persze még nem elég, ha azt kántálod magadban, hogy„ne stresszelj”, ennyitől még nem fog elmúlni. Nem árt, ha előbb felismered a jeleket. Öröm az ürömben, hogy tünetei a stressznek is vannak, és ha tisztában vagy ezekkel, azonnal nyakon csípheted a lelki terroristát. Ismerd fel! A stressz lelki és fizikai tüneteket egyaránt produkál. Mivel az előttünk álló feladatokat nekünk kell elvégezni, ezért ettől általában fokozódik bennünk a magány érzet, amit gyakran úgy próbálunk kiiktatni, hogy egész egyszerűen megbetegítjük magunkat, hogy ezáltal figyelmet kapjunk. Neked erre nem lesz szükséged, ha tudatosan figyelsz magadra! Vedd elő a jobbik éned, aki mint egyfajta szervízmester tudja, mikor mit kell tenned, hogy karbantartsd a lelked! Mindjárt elmondom, hogyan!Mivel egyszerre sok dologgal kell foglalkoznod, ezért abba a csapdába is könnyen belefuthatsz, hogy azt gondolod, elveszítetted az irányítást a dolgaid felett. Ez pedig ingerlékennyé tehet, és szorongást is kiválthat.

Ezekből a nyomasztó helyzetekből igyekszenek sokan mondjuk alkohollal, droggal vagy azzal menekülni, hogy méregerős kávékat dobálnak le egymás után, így próbálva időt és plusz erőt nyerni. De ez mind zsákutca, Te semmiképp se mérgezd magad ezekkel! Amikor észreveszed magadon a stressz testi jeleit is, vesd be a lenti praktikákat! Amikor már az evésről is leszoknál, mert a gyomrod gyűszűnyivé zsugorodik össze, amikor látványosan verejtékezni kezdesz, esetleg zsibbadnak a végtagjaid, és szorítani kezd a mellkasod, szóval amikor a stressz a maga testi-lelki nyomásával és kényelmetlenségeivel el akar uralkodni rajtad, akkor parancsolj megálljt neki! Legyőzheted!

Szerencsére léteznek megoldások, amelyekkel a stressz káros hatásai semlegesíthetők. A legelemibb, hogy a tevékenységet, ami nyomaszt, például az érettségire való intenzív felkészülést, szakítsd meg néha pihenéssel, vagy egy kis mozgással , a kedvenc sportoddal , vagy akár egy jó sétával. A lényeg, hogy egészen kapcsolj ki, mintha semmit sem kellene tenned, csak a szép májusi kerteket bámulnod!

Engedd meg magadnak, hogy belefeledkezz a napsütésbe! Lélegezz behunyt szemmel jó mélyeket, s közben gondolj arra, hogy beengeded a fényt és ki a nyomasztó gondolatokat. Hunyd be a szemed, és a kényelmes fotelodban ülve képzeld el, hogy, hogy az összes aggodalmadat zsákokba pakolod, majd felrakod egy kis léghajóra! Engedd fel a léghajót, és figyeld hosszan, ahogy a gondok egyre távolabb kerülnek! Most gondolj arra, hogy milyen jól érzed magad, milyen jó, hogy megszabadultál a gondjaidtól, hogy olyan távolra kerültek, ahol már nem is látod őket! Élvezd, hogy minden rendben körülötted, hogy laza a tested, hogy felszabadult vagy! Ezzel a módszerrel nagyon hamar feltöltődhetsz, és meg fogsz lepőd, milyen könnyen megy utána a tanulás! Beszélgess a barátaiddal, rokonaiddal, akikben megbízol, akikre hallgatsz!

Mondd el nekik, mi nyomaszt, oszd meg velük szorongó érzéseidet, vagy egyszerűen csak kérdd meg őket, hogy mondják el, vagy mutassák meg nekünk, milyen az, amikor stresszelni látnak bennünket, és hogy milyen hatást vált ki ez belőlük. Az is sokat segíthet, ha előre átgondolod az előtted álló feladatokat, ha beosztod az idődet, és nem hagyod, hogy maguk alá gyűrjenek a tennivalók.

Hidd el, hogy képes vagy az egyes feladatokat elvégezni, a helyett, hogy arra gondolnál, hogy mennyire nehezek, és hogy mennyire sok van belőlük inkább azt gondold róluk, hogy időben és pontosan elvégzed valamennyit. Így jó eséllyel előre csökkentheted magadban a stressz iránti fogékonyságot.

Ne félj, hanem bízz magadban! Állj a tükör elé, nézz szembe magaddal, vedd elő azt a jó érzést, amit akkor élsz át, amikor sikerült megtenned valami nehéznek tűnő dolgot, és hangosan mondd ki: minden rendben lesz! Stressz nélküli élet nem létezik. A stressz a szükséges rossz, mindig jelen van, ám tőled függ, mit kezdesz vele. Döbbenet, de a stressz lehet jótékony hatású is, előrevisz, inspirál bennünket a feladataink végrehajtásában! Ilyenkor mi uralkodunk felette. A baj akkor van, amikor az egyensúly megbomlik, és ő veszi át az uralmat felettünk. De ne hagyd! Amint felfedezed magadon a jeleit, amit fentebb írtam, vedd elő a számodra szimpatikus módszert, és állítsd helyre a belső egyensúlyod! Olyan sok mindent megoldottál már életedben, amikor az oviban először kötötted be a cipődet, vagy végre sikerült egy matek példa, az is mind nehéznek tűnt, de aztán sikerült! Ugyanígy legyűrheted ezt a nyavalyás stresszt is, ehhez is csak a megfelelő technikát kell megtanulnod, és képes is vagy rá! Na, menj tanulni egy kicsit! :)SzN