Tudj meg mindent az idegenvezető OKJ képzésekről!

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam

Ajánljuk neked ezt a szakmát,

ha szívesen beszélgetsz az emberekkel, nem terhel, ha figyelned kell másokra, jól meg tudsz szervezni programokat, össze tudod fogni a csapatot.

Milyen ez a munka?

Ha te leszel az idegenvezető, a csoportod sosem érzi elveszettnek magát

Idegenvezetőként az lesz a feladatod, hogy vagy magyar vagy külföldi csoportokat kísérj városnézéseken, kirándulásokon. Meg kell ismertetned az emberekkel egy adott hely idegenforgalmi, kulturális, történelmi, művészeti nevezetességeit. Neked kell biztosítani, hogy a vendégek jól érezzék magukat, a túrák jól elő legyenek készítve, ha például borkóstolásra mentek, akkor legyen a borozóban elegendő hely, számítsanak rátok a pincérek, ott legyenek a zenészek a műsorhoz.

Azt is érdemes végiggondolnod, hogy gyakran kell majd hétvégén vagy ünnepnapokon is dolgoznod, hiszen sok programot akkorra szerveznek. Jó, ha képes vagy többfelé figyelni, és tudd, hogy egy-egy programon te leszel a felelős a csapat minden tagjáért, neked kell figyelned, hogy senki ne keveredjen el, ne kerüljön bajba, ne érje baleset. A turisták mindennapi ügyeiben is segédkezned kell időnként, tulajdonképpen te leszel itthon a csapat segítője.

Hogyan tanulhatod?

Az érettségi vizsga megszerzése után iskolarendszerű képzésben vagy tanfolyam keretében. Fontos, hogy legalább alapfokú nyelvvizsga szükséges a tanfolyam elkezdéséhez, és csak akkor kapsz bizonyítványt, ha megszerzed a középfokú C nyelvvizsga-bizonyítványt, hiszen idegen nyelven kell kommunikálnod a turistákkal.

Miről tanulsz majd?

-    Kommunikáció, hogy szót érts a vendégekkel

-    Idegenvezetői adminisztrálás

-    Idegenvezetés gyakorlata

-     Idegenforgalom elmélet

Álláslehetőségek

Nagyobb utazási irodáknál, vendéglátóhelyeknél dolgozhatsz alkalmazottként. Az is előfordul, hogy itthoni utazási iroda visz ki téged külföldre, és ott kalauzolod a magyar turistákat.