Tudj meg mindent az autószerelő OKJ képzésekről!

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

szereted az autókat, érdekel, hogyan épül fel egy-egy berendezés, gép, és szívesen javítod magad a szerkezeteket.

Milyen ez a munka?

Autószerelőként sosem fogod majd így a fejed, ha leáll a járműved

Valószínűleg kitaláltad, hogy autószerelőként gépjárműveket kell javítanod. Ennél azonban összetettebb feladatod lesz, hiszen a műszaki és a környezetvédelmi vizsgára is neked kell felkészítened az autókat. Ha már gyerekként is mindig édesapád mellett sertepertéltél, amikor ő az autót javította, és alig vártad, hogy betöltsd a tizenhetet, máris jogosítványt szereztél, akkor itt a helyed.

Ez a szakma ugyanis a megszállottaké. Akkor érdemes ezt választanod, ha valóban érdekel, hogyan épül fel egy-egy gépjármű, és szeretnéd megfejteni, hogyan lehet megjavítani. A műszaki fejlődés ugyanis rohamos ezen a területen, és azok a kedvelt szerelők, akik egyedi megoldásokat keresnek. Mert ha például leáll egy autó motorja, nem mindegy, hogy a szerelő azt javasolja, hogy cseréljék ki az egészet több százezer forintért, vagy nekiáll megkeresni az egyetlen hibás alkatrészt, és hatvanezer forintért megjavítja a motort.

Jó, ha a műszaki újdonságok és az informatika iránt is érdeklődsz, mert egyre több diagnosztikai eljárás kíván informatikai ismereteket, és az autókban is gyakran alkalmaznak már olyan berendezéseket, amelyek javításához számítástechnikai ismeretekre is szükség van.

Ez a foglalkozás főként fizikai munka, és a feladatok többsége azzal jár, hogy olajos alkatrészeket kell ki- vagy beszerelned, javítanod. Az is előnyös, ha szót értesz az emberekkel, mert fel kell mérned, hogy mit vár tőled a megrendelő.

Hogyan tanulhatod?

A gimnázium vagy szakközépiskola befejezése után tanulhatod ezt a szakmát iskolarendszerű képzésben vagy tanfolyamon.

Miről tanulsz majd?

-    környezetvédelmi felülvizsgálat feladatai

-    közúti járműszerelő közös feladatok

-     gépjármű karbantartás I.

-    gépjárműjavítás I.

-    autókarbantartás, ápolás

-    autóbontás

-    általános vállalkozási feladatok

-    járműjavítás, -tisztítás I.

Álláslehetőségek

Közlekedési vagy fuvarozó vállalatoknál, nagyobb autószervízekben alkalmazottként is elhelyezkedhetsz, de vállalkozóként is dolgozhatsz, igaz, ehhez komoly kezdőtőkére lesz szükséged, hiszen be kell  rendezned egy szerelőműhelyt.