Tudj meg mindent az asztalos OKJ képzésekről!

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

jó a kézügyességed, és szívesen bánsz fával, gépekkel.

Milyen ez a munka?

Asztalosként mindig lehet munkád, ha jó szakember vagy

Az asztalos szakmán belül két irányba mehetsz, az egyik a bútorasztalos, aki főként bútorokat javít, készít, a másik az épületasztalos, aki ajtókat és ablakokat, lépcsőket, falburkolatokat javít és készít.

Bármelyiket választod, az asztalos munka több mint egyszerűen faalkatrészek elkészítése és összeszerelése. Egy beépített szekrény vagy lépcső elkészítéséhez nem csak szaktudásra, hanem fantáziára és szépérzékre is szükség van. Cserébe egy olyan munkád lehet, ahol minden nap szebbnél szebb holmikat készíthetsz. Arról nem is beszélve, hogy a kések alatt formálódó fa látványa és illata olyan, amelybe könnyen beleszeret az ember egy életre.

Bár jelenleg az építőiparban visszaesés tapasztalható, egy jó asztalos nem marad munka nélkül, mert ha kevesebb az építkezés, kevesebben rendelnek lépcsőt, kevesebben készíttetnek ajtókat, felújításokra, parkettalerakásra, ablakcserékre, bútorjavításra akkor is szükség van.

Az is hasznos, ha szót tudsz érteni az emberekkel, hiszen egy-egy megrendelésnél folyamatosan egyeztetned kell a megrendelővel.

Hogyan tanulhatod?

Tizedik osztály elvégzése után iskolarendszerű képzésben, vagy akár tanfolyamon is tanulhatod.

Miről tanulsz majd?

-    anyagismeret -    asztalosipari berendezések ismerete -    munkavédelem -    tűzvédelem

Álláslehetőségek

Sok vállalatnál szükség van asztalosra, ott általában szerkezetek gyártása, épületek karbantartása feladat. Vannak nagyobb asztalosüzemek, ahol alkalmazottként dolgozhatsz. Lehetsz azonban asztalos vállalkozó is, aki saját műhelyében dolgozik, ekkor a gépek beszerzéséhez szükséged lesz alaptőkére.