Tudj meg mindent az Ápoló OKJ képzésekről

OKJ képzések, Egészségügyi, szociális képzések

OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam, pályaválasztás

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

gondoskodó természetű vagy, szívesen foglalkozol emberekkel, és persze, ha nem ájulsz el a vér láttán. Egy ápolónak jó csapatjátékosnak kell lennie, és az is előny, ha megbízható, precíz vagy, és feltalálod magad vészhelyzetekben és nem omlasz össze könnyen lelkileg. Rendelőben vagy kórházban, de akár családnál, vagy idősek otthonában is dolgozhatsz.

Az ápoló figyelme éppúgy gyógyít, mint a kezelés

Milyen az ápoló munkája?

Egészségügyi intézményekben, kórházakban, rendelőkben, szociális intézményekben dolgozhatsz ápolóként. Tájékoztatod a beteg embereket a vizsgálatokkal kapcsolatban, kezeled a dokumentumaikat, gondoskodsz róluk, ha kórházba kerülnek. Felkészíted őket a vizsgálatokra, műtétekre. Segítesz az orvosoknak a beavatkozásoknál. Az ápolói munka sok áldozatot követelő hivatás. Számíts arra, hogy több műszakos munkarendben kell dolgoznod, hétvégén és ünnepnapokon is ügyeletben kell lenned. Nagy felelősséggel jár, hiszen gyakran egy ember egészsége, sőt élete múlhat a te döntéseden. Jó fizikai állapotban kell lenned, mert például a kórházakban gyakran az ápolóknak kell forgatniuk vagy megemelniük a nehezen mozgó vagy magatehetetlen betegeket.  Az ápolók az egészségügy minden területén dolgoznak, és bár az alaptudásuk ugyanaz, a speciális területek más-más ismereteket követelnek. Különböző például  az általános ápoló, a mentőápoló, a csecsemő- és gyermekgondozó, a felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló, a körzeti közösségi ápoló vagy a foglalkozás-egészségügyi ápoló feladatköre.

Hogyan tanulhatod?

Ahhoz, hogy ápoló képzésben vehess részt, érettségivel kell rendelkezned. Iskolarendszerű képzésben vagy tanfolyamon is elsajátíthatod az ismereteket. Nagyon fontos, hogy a képzés legalább 50%-a gyakorlat, figyelj, hogy olyan képzést válassz, ahol ezt meg is valósítják, mert elméletben nem lehet elsajátítani például azt, hogyan kell bekötni egy infúziót.

Mit fogsz tanulni?

-        Az egészségügyi ellátás rendszere

-        Alapápolás

-        Diagnosztika-terápia

-        Szakápolás

-        Betegmegfigyelés

-        Elsősegélynyújtás

-        Egészségnevelés – egészségfejlesztés

Álláslehetőségek OKJ Ápoló végzettségekkel

Nem csak Magyarországon, hanem Európa bármely országában könnyedén találhatsz állást ápolóként. Kórházakban, rendelőintézetekben helyezkedhetsz el. Arra számíts, hogy itthon általában alacsonyak az egészségügyben a fizetések, ez alól néhány magánklinika lehet kivétel.  Ha az anyagiak vezérelnek, akkor mindenképpen külföldön kell állást keresned. Több európai országban várják a magyar segítőket, sokan nem is intézményekben, hanem magánszemélyek mellett dolgoznak ápolóként.