Tudj meg mindent az adótanácsadó OKJ képzésekről

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

pontos, precíz vagy, kedveled a felelősségteljes feladatokat, jól át tudsz látni teljes rendszereket, gyorsan tudsz alkalmazkodni új helyzetekhez.

Milyen ez a munka?

Adótanácsadóként el kell magyaráznod az ügyfeleknek, mit jelentenek a bonyolult jogszabályok

Kisebb-nagyobb vállalatok, vállalkozások, szervezetek vagy magánszemélyek adózásával kapcsolatban segítesz. Nyomon követed az adózással kapcsolatos jogszabályokat, és elmondod az ügyfeleidnek, hogy milyen teendőik vannak ezzel kapcsolatban. Gyakran változnak az adószabályok, ezeket neked folyamatosan követned kell.

Előnyös ezen a pályán, ha önálló vagy, kezdeményező, gyorsan vág az agyad. Nem elég, ha csak megtanulod a szabályokat és egyszerűen továbbadod, hiszen tőled azt várják a hozzád fordulók, hogy a rengeteg jogszabály közül kiválaszd, hogy melyik vonatkozik rájuk, és megtaláld a számukra legelőnyösebb megoldásokat. Jó, ha szót tudsz érteni az emberekkel, mert az ügyfeleknek érthetően el kell magyaráznod a bonyolult hivatalos szövegeket, és el kell mondanod nekik hogy mit kell tenniük.

Felelősséggel jár az adótanácsadó munkája, mert a cégek súlyos pénzbüntetéseket kapnak, ha nem teljesítik az adókötelezettségeiket, és a te felelősséged, hogy megbízóidnak mindig naprakész, pontos információkat adj. Adótanácsadóként általában kötetlen munkaidőre számíthatsz, hacsak nem alkalmazottként helyezkedsz el. Évente többször is vannak olyan időszakok, adóbevallási határidők előtt, amikor sok pluszmunkára, túlórára számíthatsz.

Hogyan tanulhatod?

Felsőfokú, főiskolai vagy egyetemi, végzettséggel felnőttképzés keretében tanfolyamon szerezhetsz adótanácsadói végzettséget. Gazdaságtudományi szakokon szerzett végzettséggel, vagy közgazdasági szakirányú továbbképzési szakon szerzett képesítéssel, jogász, vagy igazgatásszervező végzettséggel rendelkezők esetében legalább egy év pénzügyi, vagy számviteli, vagy adóigazgatási vagy adóoktatási területen szerzett igazolt gyakorlat szükséges. A más szakos egyetemi/főiskolai végzettséggel rendelkezők esetében legalább két év pénzügyi, vagy számviteli, vagy adóigazgatási, vagy adóoktatási területen szerzett igazolt gyakorlat a feltétel.

Miről tanulsz majd?

-    jogi feladatok

-    az adózás rendje és az adóigazgatási eljárás

-     Jövedelemadózás, közvetett és egyéb adózás

-    Számvitel

-    Adótanácsadás

Álláslehetőségek

Adótanácsadóként dolgozhatsz alkalmazottként egy vállalatnál, ez ritkább lehetőség, főként nagyobb cégek alkalmaznak saját szakembert. Lehetsz adótanácsadó vállalkozásnál alkalmazott, de végezheted a tanácsadói munkát önálló vállalkozóként is.