Tudj meg mindent a szakács OKJ képzésekről

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés, szakközépiskola, pályaválasztás

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

Népszerű leszel, ha finom falatokat kínálsz

szereted a finom ízeket. Igen, jó kiindulási alap, ha szeretsz enni, hiszen szakácsként egész nap ételekkel foglalkozol majd, kóstolnod, kísérletezned kell, jó, ha ezt élvezed is. Ez nem azt jelenti, hogy száz kilósnak kell lenned: ma már egyre nagyobb szerepe van az egészséges, kalóriaszegény táplálkozásnak, ezért akkor is megtalálhatod itt a számításaidat, ha az egészséges étkezés érdekel. Akkor is kedvelni fogod ezt a szakmát, ha szeretsz örömet szerezni az embereknek, kedveled a társaságot, a csapatmunkát.

Főzöl, de van más feladat is!

Talán első hallásra egyértelműnek, tűnik, hogy szakácsként főzni fogsz, de ez csupán a feladatok egy része. Ez a munka ugyanis nem egyszerűen abból áll, hogy megtanulsz egy csomó receptet, aztán alapanyagokat dobálsz a fazekakba. A te feladatod lesz a menüsor összeállítása: meg kell tervezned, milyen ételek illenek egymáshoz, meg kell rendelned az alapanyagokat, ki kell számolnod, hogy mennyibe fog kerülni egy-egy adag étel. Ismerned kell a különböző ételkészítési technológiákat, hidd el, a főzésen és sütésen kívül még számtalan érdekes fogás van.

Munkatársakat is irányítanod kell, a kezed alá fognak dolgozni az alapanyagokat előkészítő, tisztító, daraboló kollégáid. A szakács munkája nem magányos műfaj, a legtöbb konyhában nagy a sürgés-forgás. A főzés ma igencsak divatba jött, egymást érik a gasztroblogok, az emberek recepteket cserélgetnek a közösségi portálokon is, néhány séf, mint Jamie Oliver, pedig már igazi sztár lett. De ha nem is ismeri meg a nevedet az egész világ, ha finom ételeket készíted, elérheted, hogy a te főztöd miatt válasszák az éttermet az emberek, és hidd el, ez is nagyon jó érzés. Ha érdekel, mit gondol a szakács szakmáról Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje, olvasd el vele készült beszélgetésünket.

A jó hangulat ugyan kárpótolhat, de ne feledkezz meg arról, hogy egy szakács munkája nagyon fárasztó. Egész nap állnia kell, több felé kell figyelnie, ezért ha gerincproblémáid vannak, vagy képtelen vagy hosszabb ideig koncentrálni, akkor nem neked való.

Az igazi szakács állandóan új recepteken töri a fejét, szeret kísérletezni, figyelemmel kíséri, hogy éppen milyen ételeket kedvelnek az emberek. Nem csak az ételek ízére figyel, hanem a tálalásra is, és tudja, hogy milyen italok illenek egy-egy ételhez. Tovább is képezheted magad, lehetsz diétás szakács. Erről is készítettünk egy beszélgetést.

Hogyan tanulhatod?

Iskolarendszerű képzésben vagy tanfolyamon tanulhatod tizedik osztály elvégzése után vagy érettségit követően.

Miről fogsz tanulni?

-         Vendéglátás felépítése gazdálkodási tevékenységek

-         Ételkészítési technológiák

-         Ételek elkészítése

-         Tálalás, ételdíszítés

Álláslehetőségek

Szakácsként igen változatosak az elhelyezkedési lehetőségek. Ha az egyszerű feladatokat kedveled, elmehetsz pizzériába, vagy egy büfébe. Ha a biztonság fontos, de már bonyolultabb feladatok vonzanak, akkor dolgozhatsz alkalmazottként egy intézmény vagy étterem konyháján. Ha a kihívásokat kedveled, saját éttermet is nyithatsz. Külföldön is keresettek a magyar szakácsok, nagyon sokan luxushajón dolgoznak közülük.