Tudj meg mindent a pedagógiai asszisztens OKJ képzésekről

felnőttképzés, OKJ, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, pedagógia, pályaválasztás

Pedagógiai asszisztensként segíthetsz a gyerekeknek a tanulásban

 

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

szívesen foglalkozol gyerekekkel. Jó lehetőség, ha mondjuk nem sikerült a felvételid, és később megpróbálnád újra, vagy levelező tagozaton végeznéd a főiskolát. De hosszú távon is szép hivatás lehet, hiszen gyerekkel foglalkozhatsz, érdekes programokat szervezhetsz számukra. Pedagógiai asszisztensként fontos, hogy jól tudj együttműködni másokkal, és ne veszítsd el a türelmedet, ha utasításokat kell végrehajtanod. Előny, ha jó kapcsolatot tudsz kialakítani a gyerekekkel.

Milyen ez a munka?

Pedagógiai asszisztensként általános iskolában a tanároknak segítesz. Kíséred az osztályokat, ha iskolán kívüli programjuk van, például uszodában van órájuk vagy színházba megy az osztály. Ha egy-egy gyerekeket kell elkísérni orvoshoz vagy más helyre, az is a te feladatot. Figyelsz a tanulókra a szünetekben, és előkészíted a tanárok munkáját, például segédanyagokat készítesz az órákra, összeállítod a kivetítőt vagy kikészíted a kísérlethez szükséges holmikat. Ha egy tanár nem tud órát tartani, te helyettesíted őt. Nem tanórát kell tartanod, hanem értelmes elfoglaltságot kell találnod a gyerekeknek arra az időre. A délutáni szabadidős programok szervezése is a pedagógiai asszisztens feladata. Ha érdekel, milyenek a hétköznapok ebben a szakmában, olvasd el interjúnkat, amelyet egy pedagógiai asszisztenssel készítettünk.

Hogyan tanulhatod?

Érettségi szükséges ahhoz, hogy pedagógiai asszisztens lehetsz. Iskolarendszerű képzésben vagy tanfolyamon is megszerezheted ezt a végzettséget.

Mit fogsz tanulni?

- pedagógiát - oktatási feladatokat, ami az iskolában előfordul

Álláslehetőségek

Pedagógiai asszisztensként alkalmazott, vagyis közalkalmazott lehetsz. A Közoktatási törvény előírja ugyanis, hogy 2013. szeptember 1-jétől három csoportonként vagy száz gyerekenként pedagógiai asszisztenst kell alkalmaznia minden közoktatási intézménynek. Így remélhetően sok ilyen végzettségű szakemberre lesz szükség az iskolákban.