Tudj meg mindent a kozmetikus OKJ képzésekről!

Makulátlan tisztaság, csillogó szalon, mosolygós, jól ápolt kozmetikusok. Hogyan tanulhatod ezt a szép szakmát és mire kel figyelned, amikor képzést választasz?

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam

A kozmetikus szakma sokféle munkafázisból áll

A szakmai képzésben sokszor a smink készítés is benne van.

Ajánljuk neked a kozmetikus szakmát

, ha türelmes vagy és jól kommunikálsz, képes vagy diszkréten viselkedni, azaz meghallgatsz mindent a vendégedtől, de semmit sem mondasz el másoknak. Így szeretni fognak és visszajárnak hozzád! Fontos, hogy sokféle vegyszerrel találkozol majd, kizáró ok, ha a bőröd nem bírja ezt a terhelést. Válassz akkor hasonló foglalkozást!

Milyen tantárgyakat fogsz tanulni?

Az elméleti képzés során olyan speciális tárgyakkal találkozhatunk, mint az anatómiai biológia, az elektrokozmetika, az anyagismeret, a vállalkozási alapismeretek illetve az etika és kommunikáció. Az utóbbi páros azért különösen fontos, mert egyáltalán nem mindegy, hogy egy kozmetikus hogyan bánik a vendégeivel.

Gyakorlati hely a kozmetikus tanfolyamokon

Fontos kérdés, hogy milyen körülmények között tanulod meg ezt a szép szakmát. Ha keresel magadnak egy szalont, ahol tanuló lehetsz, és elégedettek a munkáddal, jó eséllyel munkád is lehet az OKJ vizsga megszerzését követően. Vannak olyan intézmények is, ahol van tanműhely, ennek pedig az az előnye, hogy a gyakorlatokon csak rátok figyel az oktató, és egymástól is tanulhattok, megbeszélhetitek a nehézségeket, hiszen mind tanulók vagytok. Érdemes rákérdezned az iskolánál, ahová be szeretnél iratkozni, hogy náluk van-e tanműhely.

Hogyan tanulhatod?

8. osztály után iskolarendszerben

Ezt mondják a szakmáról a kozmetikát tanítók

Vannak iskolák, ahol kifejezetten kozmetikusokat képeznek, és számtalan tanfolyamot is találhatunk. Ezek viszont sokba kerülnek. - Egy-egy ilyen tanfolyam díja általában kétszázezer forintról indul, ennél olcsóbban biztos nem ússzuk meg – mondja Stieglerné Horváth Andrea, aki egy kozmetikusokat képző iskolában tanít. - Ráadásul egy tanfolyam nem adja meg azt a gyakorlati tudást, amit egy két évig tartó középfokú OKJ képzés biztosít – ezt már Kovácsné Szabó Zsuzsannától tudjuk meg, aki már tíz éve dolgozik kozmetikusként.

Sokféle masszázst végeznek kozmetikusok, de csak az arc és dekoltázs masszázst tanítják a tanfolyamokon is

Egyébként egy kozmetikus tanfolyam általában tíz hónapig tart. Viszont egy két éves képzés során az elméleti alapokat nagyon sok gyakorlati óra követi. - Amikor én tanultam a szakmát, akkor havonta egy alkalommal volt elméleti oktatás, a többi az mind gyakorlat volt – mondja Zsuzsa és ez manapság sincs másképp. Akármelyik utat is választjuk, tanulmányaink megkezdésének feltétele az érettségi. Mindemellett még vannak egyéb feltételek is, mint például a rendezett mozgáskoordináció, az ép idegrendszer és, egy kozmetikus nem lehet színtévesztő sem.

Gyakorlati helyet többnyire magunknak keresnek a diákok, de az is előfordulhat, hogy az oktatási intézmény segít ebben.

Mint egy jó barátnő - Széppé varázsoljuk az embereket, mindemellett pszichológusként is helyt állunk – meséli Zsuzsa, majd rögtön meg is magyarázza ezt a hasonlatot. - Nagyon fontos, hogy a vendég jól érezze magát nálam. Ha szomorú, akkor igyekszem fölvidítani. Vannak, olyan páciensek, akik mindent elmondanak, és ilyenkor gyakran adok olyan tanácsokat, amik egyáltalán nem kapcsolódnak a szépségápoláshoz. Mondhatni, hogy egy kozmetikus az olyan, mint egy jó barátnő.

Zsuzsa úgy véli, hogy ebben a szakmában nincs rutinfeladat. Minden kezelés más tud lenni, hiszen minden embernek más az arctípusa, más kezelésre van szüksége. Ugyanakkor veszélyt jelenthet a szakmában, ha egy vendég esetleg fertőző betegséggel érkezik kezelésre, bár az emberek tudják, hogy olyankor illik távol maradni egy szépségszalontól. A jó kozmetikus szeret emberekkel foglalkozni, és tud velük bánni. - Nagyon fontos a nyitottság, nincs olyan, hogy nem merek megszólalni. De legalább ugyanilyen lényeges a jó megjelenés és az ápoltság – mondja Zsuzsa. Emellett mindenki felé azt kell sugározni, hogy ő is lehet szép. Szerinte ebben a szakmában a változatosság a legjobb, illetve nagy örömet tud okozni, amikor egy vendég elégedetten távozik.

Zsuzsa szerint egy frissen végzett kozmetikus könnyen el tud helyezkedni. Azt is látni kell azonban, hogy a gazdasági nehézségek miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak azt, hogy kozmetikushoz járjanak. Viszont aki jó szakember, annak előbb-utóbb kialakul egy állandó vendégköre. - Az emberek ragaszkodnak a kozmetikusukhoz. Olyan ő, mint a nőgyógyász vagy a fogorvos. Azt se sűrűn cserélgetik - mondja Zsuzsa.

A munkaidőt általában az határozza meg, hogy hány vendég jelentkezik be az adott napra, ezért gyakran nyolc óránál többet kell dolgozni. Ráadásul ez inkább egy „esti szakma” hiszen az emberek nagy része napközben dolgozik, így csak délután vagy kora este van ideje kozmetikushoz menni.

A kereset is sok mindentől függ. - Ha vannak modern kozmetikai gépeid, akkor nagyon jól lehet keresni – tudjuk meg Zsuzsától. Sok függ attól is, hogy hol található a szalon, ahol dolgozunk. Egy belvárosi szépségszalonban többet kérnek el a szolgáltatásokért, mint egy külvárosi helyen. Másrészről pedig, ha valakinek kialakul egy stabil vendégköre, akkor havi kétszázezer forintnál is többet vihet haza egy hónapban. A kozmetikusok többnyire

egyéni vállalkozóként dolgoznak, ritkábban fordul elő, hogy valaki alkalmazottként helyezkedik el.

- Türelmesnek kell lenni. Ez érvényes már a tanulás alatt is, szépen fokozatosan kell elsajátítani a tudást. Türelemre pedig a vendégekkel szemben is szükség lesz – tanácsolja Zsuzsa a leendő kozmetikusoknak, majd azt is hozzáfűzi, hogy ki kell várni azt a fél- egy évet, amíg kialakul egy kozmetikus saját vendégköre. Manapság problémát okoz a nehéz gazdasági helyzet, mert az emberek a kozmetikuson spórolnak, inkább otthon próbálkoznak különböző házi praktikákkal – mondja Zsuzsa. Ráadásul - mint mondja - egyre többen végeznek kozmetikusként.A

Aki jól, és sokat dolgozik, ahhoz az anyagi nehézségek ellenére visszajárnak az elégedett vendégek.

T.G.