Tudj meg mindent a kézápoló és műkörömépítő OKJ képzésekről

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

Minden köröm egy-egy saját alkotás lehet.

érdekel a szépségipar, a divat, és szeretsz emberek között dolgozni. Itt a kreativitásodat is kiélheted, hiszen minden vendégednek más formájú és mintájú körmöket készíthetsz. Ha szeretsz kézműveskedni, apró holmikkal foglalatoskodni, akkor ez a te szakmád, ugyanis minden egyes körmöt ki kell alakítanod, és hajszálvékony ecsettel kell felfestened a mintát. Ha azonban nem tudsz nyugton ülni és koncentrálni egy feladatra, akkor ez a szakma nem neked való, itt ugyanis másfél-két óráig is eltart, amíg egy vendég mind a tíz körme elkészül.

Milyen ez a munka?

A műkörömépítés az egyik leggyorsabban fejlődő szakma manapság. Egyre több hölgy visel már műkörmöt, egyre nagyobb az igény erre a szolgáltatásra, ezért egyre többen is tanulják. Az alaptanfolyam néhány hónap alatt elvégezhető. Ha szélesíteni szeretnéd a szolgáltatásaid körét, akkor lábápoló ismereteket is szerezhetsz, hiszen egyre többen kérnek díszítést a lábkörmeikre is.

Bár a tanfolyam nyolc általános iskolai végzettséggel elkezdhető, itt az oklevél megszerzése után is tanulnod kell, műkörmösként az alaptudás megszerzése után folyamatosan továbbképzéseken kell részt venned, mert gyakran megjelenik új technika vagy új anyag.

Ha a bőröd érzékeny, ekcémára hajlamos, akkor érdemes meggondolnod, hogy kézápoló és műkörömépítő legyél-e, mert itt vegyi anyagokkal kell dolgoznod, és a finom vonalak festését, a kövek ragasztását nehezen tudod gumikesztyűben csinálni.

A saját és a régebbi műkörmöket le kell csiszolni, hogy az új körmöt fel lehessen ragasztani, ezért porra is számíts. Ez ellen azonban maszkkal jól lehet védekezni.

Arra is számíts, hogy fordított lesz majd a munkarended, mint az emberek többségéé, hiszen a legtöbb nőnek munkaidő után van lehetősége arra, hogy ápoltassa kezeit. Ha érdekel, hogyan látják saját munkájukat a műkörmösök, olvasd el velük készült interjúnkat.

Ezt tanulod majd:

-    Anatómia -    műkörömépítés technikája -    kézmasszírozás -    vállalkozási ismeretek

Hogyan tanulhatod? A kézápoló és műkörömépítő képzés csak tanfolyam keretében indul, iskolarendszerű képzésben nem. A tanfolyam nyolc általános iskolai végzettséggel elkezdhető, néhány hónapig tart. Indulnak kéz- és lábápoló és műkörömépítő tanfolyamok is, ezek néhány héttel hosszabbak, de az az előnyük, hogy több szolgáltatást tudsz kínálni.

Álláslehetőségek A műkörmösök túlnyomó többsége vállalkozóként dolgozik.  Alkalmazottként legfeljebb nagyobb szépségszalonban tudsz elhelyezkedni, de ez nagyon ritka. Ha biztosabbá szeretnéd tenni a megélhetésedet, akkor mindenképpen szerezz a kézápoló mellé lábápoló végzettséget is, mert úgy több vendéged lehet.