A kereskedő OKJ képzésekről minden, ami fontos!

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés, szakközépiskola

Ajánljuk neked a kereskedő képzéseket, ha

valóban szeretsz emberek között dolgozni, segíteni nekik, beszélgetni velük. Jól szervezel meg dolgokat, átlátsz bonyolultabb feladatokat is, pontos, precíz vagy, jól bánsz a pénzzel.

Milyen ez a munka?

A jó kereskedő mindig vidám

A kereskedelem területén nagyon sokféle feladat van, lehetsz eladó, aki kiszolgálja a vásárlókat, ekkor jó, ha szereted a nyüzsgést, nem tartod nyűgnek, ha kérdeznek tőled az emberek, és neked segíteni kell. Az eladó végzettség is további szakterületekre van bontva, a ruházati eladó, az élelmiszer- és vegyi áru eladó, a műszaki eladó, a virágbolti eladó, a papír-írószer eladó mind más-más terülteket ismer alaposabban.

Lehetsz pénztáros, akkor  az a fontos, hogy gyors és pontos legyél. Ma már jól használható pénztárgépek segítik a munkát, azért nagyon kell figyelned munka közben. Ha boltvezető vagy kereskedelmi ügyintéző tanfolyamot végzel, akkor az egész kereskedelmi folyamatot át kell látnod, neked kell intézned a rendeléseket, figyelned az árukészletet, szervezned a boltban dolgozók munkáját.

A legfontosabb talán ezen a területen, hogy valóban jól érezd magad a kereskedelemben. Egy savanyú, rosszkedvű eladó, aki csapkod, ha szólnak hozzá, és türelmetlenül, udvariatlanul beszél a vásárlókkal, csak rosszat tesz a boltnak is, magának is, ha nem keres másik pályát. Ha viszont jókedvű ember vagy, aki el tudja nézni a vevőknek, ha értetlenek, türelmetlenek akkor igazán jól telhetnek majd a munkanapjaid, mert a kedvességedet a vásárlók is kedvességgel fogják megköszönni. Kevés olyan jó érzés van, mint az, ha a vevők miattad térnek be a boltba.

A különböző szakterületek jellegzetességeit külön-külön anyagokban mutatjuk be.

- élelmiszer- és vegyiáru- eladó

- ruházati eladó

- bolti pénztáros

- kereskedő, boltvezető

- kereskedelmi ügyintéző

Hogyan tanulhatod?

Az eladói tanfolyamokat a tizedik osztály elvégzése után, a kereskedő-boltvezető képzést eladói végzettséggel, a kereskedelmi ügyintéző képzést pedig érettségivel végezheted el a tanfolyam keretében.

Miről tanulsz majd?

-    árukhoz tartozó dokumentumok -    jótállási szabályok -    áruk megfelelő tárolása (szakterületenként eltér) -    pénzkezelés -    kommunikáció -    áruismeret (szakterületenként eltér)

Álláslehetőségek

Kereskedelmi végzettséggel alkalmazottként elhelyezkedhetsz boltokban, nagyáruházakban, de saját boltot is nyithatsz. Az elhelyezkedési lehetőségek nagyon jók ezen a területen, hiszen boltokra mindig szükség van.