Tudj meg mindent a cukrász OKJ képzésekről

OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam, pályaválasztás

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

édesszájú vagy. Ez nem vicc, tényleg előny, ha szereted az édességet, hiszen cukrászként az lesz a célod, hogy olyan édességeket készíts, amelyeket szeretnek az emberek, könnyebb lesz a dolgod, ha te is tudod „tesztelni” alkotásaidat. Akkor is neked való lehet ez a pálya, ha kreatív vagy, szívesen próbálsz ki új dolgokat, és jó a kézügyességed, hiszen egy-egy cukrászati kiállításon kész művészeti alkotásokat készítenek a mesterek.

Milyen ez a munka?

Ne félj, nem abból fog állni az életed, hogy felütsz pár tojást, adsz hozzá cukrot, lisztet és kutyulod. A cukrász munkája ugyanis azzal kezdődik, hogy megtervezi, milyen anyagok szükségesek a tervezett édességekhez. Irányítja az előkészítéssel foglalkozó munkatársait. Ha jobban szereted, hogy irányítanak, és nem zavara, ha mindig ugyanazokat a munkafolyamatokat kell végezned, akkor kereshetsz egy nagy cukrászüzemet, ahol nagy mennyiségben készülnek a klasszikus cukrászati termékek. Ha mindig újdonságra vágysz, akkor keress kisebb cukrászdát, ilyen helyeken kifejezetten kedvelik a kísérletező kedvű embereket. A cukrászatban is vannak divatirányzatok, manapság például a csokoládékészítés nagyon kedvelt. Már külön csokimesterek is vannak, akik bonbonokat készítenek. Egyre kedveltebbek azok a tanfolyamok, ahol ilyen csokoládémesterek bárkit megtanítanak bonbont készíteni. Ha az egészséges táplálkozás híve vagy, elveidről cukrászként sem kell lemondanod, hiszen egyre többen keresik azokat az édességeket, amelyek könnyűek és kevésbé hízlalnak mint csupa cukor társaik. Azt el kell fogadnod, hogy cukrászként egész nap állnod kell, és jó, ha rendszerető vagy, mert a cukrászati termékek csak olyan műhelyben készülhetnek, amelyekben tökéletesen tisztaság uralkodik, és az alapanyagok tárolásának is szigorú szabályai vannak.

Hogyan tanulhatod?

Cukrász lehetsz úgy is, ha a tizedik osztály elvégzése után szakképző iskolába mész, vagy ha az érettségi megszerzése után iratkozol be iskolarendszerű képzésre. Tanfolyami képzés keretében is lehetsz cukrász. Ha biztosabb elhelyezkedésre vágysz, keress olyan képzést, ahol pék-cukrász képesítést szerezhetsz. Ennél a szakmánál nagyon fontos a sok gyakorlat, ezért olyan képzést válassz, amely ezt biztosítja számodra.

Mit fogsz tanulni?

- a vendéglátás rendszere

- cukrászati termékek elkészítése

- élelmiszerbiztonság

- cukrászati eljárások

Álláslehetőségek

Lehetsz alkalmazott kis cukrászdában, nagyobb étteremben, de akár vállalkozóként nyithatsz saját üzletet is.