Tudj meg mindent a kisgyermekgondozó, -nevelő OKJ képzésekről

OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

Kisgyermekgondozó -nevelőként több apróságra kell egyszerre figyelned

szereted és ismered a kisgyermekeket. Ez a szakma ugyanis az egyik legszebb hivatás lehet, de csak akkor, ha reálisak az elvárásaid, és tudod, hogy nem csak játszanod kell velük, hanem egész nap hat-hét, de akár tíz gyerekre is figyelned kell.

Milyen ez a munka?

A bölcsődében vagy családi napköziben egész nap rád vannak bízva a kicsik. A te feladatod, hogy a néhány hónapos vagy akár két és fél éves gyerekek jól érezzék magukat, egyenek, aludjanak eleget, tudjanak játszani. Ki kell cserélned a pelenkájukat, észre kell venned, ha betegek. Ez a munka fizikai igénybevétellel is jár, hiszen a kicsiket neked kell emelgetni, le kell hozzájuk hajolni, gyakran a földön kell közöttük guggolni, ülni, mászni, ezért ha gerinc- vagy izületi problémáid vannak, nem neked való ez a munka.

Stresszes is ez a munka, mert a gyerekek gyakran nyűgösek, sőt egy csoportban előfordul, hogy egyszerre kezd sírni két-három apróság is, és ilyenkor egy türelmetlen gondozó csak ront a helyzeten. Éppen ezért nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak kell lenned, nem viheted be a munkahelyedre a magánéleti problémáidat, nem látszódhat rajtad, hogy rossza kedved. A gyerekek szüleivel is jó kapcsolatban kell lenned, türelmesen kell reagálnod, ha valamelyikük a szükségesnél jobban aggódik, vagy beleszól a munkádba.

Sok örömet adhat ez a pálya

Ha mindezt el tudod fogadni, türelemmel és szeretettel tudsz a gyerekek felé fordulni, akkor ezen a pályán minden nap sok-sok szép pillanatot élhetsz át, nagyszerű élmény látni, hogyan ismerkednek a csemeték a világgal, milyen sokat fejlődnek, okosodnak hónapok alatt is.

Ha szeretnéd megtudni, milyenek a hétköznapok ezen a pályán, olvasd el egy kisgyermekgondozó, -nevelővel készült interjúnkat.

Hogyan tanulhatod?

Érettségi szükséges ahhoz, hogy iskolarendszerű képzésben vagy tanfolyam keretében bizonyítványt szerezhess.

Miről tanulsz majd?

-         egészségügyi ismeretek, hogy tudd, hogyan kell gondoznod a kicsiket

-         pedagógia, hogy szót érts a gyerekekkel

 

Álláslehetőségek

Alkalmazottként elhelyezkedhetsz állami intézményben, akkor közalkalmazotti bér illet meg, ami meglehetősen alacsony, 2012-ben körülbelül nettó 70-80 000 forint. Dolgozhatsz magánbölcsődében vagy családi napköziben is, ott magasabb fizetés vár. Te is nyithatsz vállalkozóként családi napközit vagy magánbölcsődét, de akkor a vállalkozás ügyeivel is neked kell foglalkozni.