Tudj meg mindent a CNC programozó OKJ képzésekről

OKJ, szakmakereső, OKJ tanfolyam

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

műszaki érdeklődésű vagy, jól átlátsz bonyolultabb feladatokat, meg tudsz szervezni folyamatokat, jó  a térlátásod.

Milyen ez a munka?

 

A CNC programozó átlátja a gyártási folyamatot

A CNC berendezések számítógéppel vezérelt szerszámgépek, lehet közöttünk eszterga-, maró-, fúró-, köszörű gép egyaránt. Az ilyen berendezéseknek az a nagy előnyük, hogy rendkívül pontosak, és ezek alkalmazásával nem kell minden egyes munkadarabnál többször leállni szerszámot cserélni, bemérni, hanem időközönként feltöltik a gépet alapanyaggal, bemérik a szerszámokat, és a gép folyamatosan dolgozik. Ez nagyon előnyös sorozatgyártás esetén, mert gyorsabb, gazdaságosabb a munka.

Mi lesz a feladatod?

CNC programozóként ilyen gépekhez kell programokat írnod. Megkapod egy-egy alkatrész műszaki rajzát, és neked kell meghatározni, hogy milyen méretű alapanyag szükséges hozzá, abból milyen munkafolyamatokkal lehet előállítani a kívánt alkatrészt, milyen szerszámokra lesz szükség. A szerszámokat egy koordináta rendszerben kell irányítani, tehát jó, ha megfelelő térlátással rendelkezel. A programozó munkája változatos, és felelősségteljes is, hiszen egy nagyobb sorozatnál jelentős időt és pénzt lehet megtakarítani azzal, ha jól tervezed meg a gyártási folyamatot, kevés leállásra és emberi beavatkozásra van szükség a munka során.

Hogyan tanulhatod?

Felnőttképzés keretében tanulhatod ezt a szakmát, az esetek többségében CNC forgácsoló tanfolyam elvégzése után. Erről a szakmáról olvashatsz cikkünkben.

Miről tanulsz majd?

-    anyagismeret -    gépészeti ismeretek -    műszaki mérés -    CNC-forgácsolási feladatok -    CNC-programozás -    munkavédelem -    tűzvédelem -    környezetvédelmi ismeretek

 

Álláslehetőségek

A legkeresettebb szakemberek közé tartoznak a CNC programozók ma Magyarországon. Jók a kereseti lehetőségek is, és ha idegen nyelven beszélsz, akkor külföldön is jók az elhelyezkedési lehetőségeid.