Tudj meg mindent a CNC forgácsoló OKJ képzésekről

OKJ, OKJ tanfolyam

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

Precíz munka a CNC forgácsolóé

érdekelnek a műszaki problémák, szereted, ha valamit te magad készíthetsz el, jó a térlátásod és nem zavar, ha sokszor kell egymás után ugyanazt csinálnod, de jól tudsz reagálni váratlan helyzetekben.

 

 

Milyen ez a munka?

A CNC számítógéppel vezérelt szerszámgép, CNC forgácsolóként ilyen eszterga-, maró-, fúró-, köszörűgépet irányíthatsz. Ezeknek a gépeknek az az előnyük, hogy ha nagy mennyiségben kell ugyanolyan alkatrészeket gyártani, akkor nem kell a szerszámokat kézzel cserélgetni, mindig befogni az anyagot, hanem feltöltik a gépet anyaggal, bemérik a szerszámokat, és utána az előre megírt program alapján a berendezés folyamatosan dolgozik. Forgácsolóként neked az lesz a feladatod, hogy megírj egyszerűbb programokat vagy betöltsd a gépbe az összetettebb, programozó által megírt programot, befogd az anyagot, ellenőrizd, befogd és bemérd a szerszámokat és a munka közben felügyeld a gépet. Ezekkel a berendezésekkel tisztább körülmények között dolgozhatsz, zaj van az üzemekben, de védőeszközzel tudsz védekezni ellene.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkezned?

A CNC gépeknél a szerszámot térben kell irányítani, tehát jó, ha ezzel elboldogulsz. Előfordul, hogy a kezdeti feladatok után akár órákig is a csak állnod kell a gép mellett, bár sok helyen lehetővé teszik, hogy az ilyen üresjáratokban le tudjon ülni a gép kezelője. Arra is van példa, hogy hetekig vagy akár hónapokig ugyanazt az alkatrészt gyártod, tehát jó, ha nem zavarnak a monoton, egymás után ismétlődő feladatok. Bár sok ebben a munkában az egyhangúság, azért nem egyszerű segédmunkáról van szó, hiszen a CNC gépek több millió forintos berendezések, nagyon fontos, hogy a legkisebb hibára is azonnal felfigyelj, és el tudd hárítani a nagyobb meghibásodást. Az egyszerűbb programok megírásához meg kell tanulnod a műszaki rajzok olvasását is, és egy-egy munkafolyamat megtervezéséhez kreativitásra is szükséged lesz, hiszen időt, anyagot és pénzt lehet megtakarítani, ha megfelelően szervezed meg a folyamatot.

Hogyan tanulhatod?

Tanfolyam keretében tanulhatod. Sok helyen előképzettséggel rendelkezőket várnak a képzésre, nézd meg, mivel foglalkoznak a gépi forgácsolók.

Miről tanulsz majd?

-    anyagismeret -    gépészeti ismeretek -    műszaki mérés -    CNC-forgácsolási feladatok -    munkavédelem -    tűzvédelem -    környezetvédelmi ismeretek

Álláslehetőségek

Magyarországon ma hiányszakma a CNC forgácsoló, alkalmazottként tudsz elhelyezkedni vállalatoknál. Külföldön is nagyon jók az elhelyezkedési esélyek, és a keresetek is jobbak, mint itthon.