Piacképes tudás – a pénzügyi szakügyintézők

felnőttképzés, felsőfokú szakképzés, FSZ, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam

Ahhoz, hogy elkezdjük a négy féléves (azaz két éves) felsőfokú szakképzést, érettségivel kell rendelkeznünk. Sok intézmény hirdet ilyen képzést, államilag finanszírozott helyek is vannak a költségtérítésesek mellett.

Érdemes lehet olyan helyre beiratkozni, ahol a szakképzést nyújtó iskola kapcsolatban áll valamilyen egyetemmel, vagy főiskolával. Így, a kreditpontok beszámításával könnyebben tanulhatunk tovább egy kapcsolódó szakon. Sőt, főiskolák és egyetemek is szoktak indítani pénzügyi szakügyintéző képzést, így ha egy ilyen helyre iratkozunk be, még egyszerűbbé válik a továbbtanulás.

- A képzés célja, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki az iskolapadból, akik birtokában vannak korszerű gazdálkodási, informatikai, pénzügyi és vállalati ismereteknek és ezáltal alkalmassá vállnak kis- és közepes vállalatokban, vagy bankoknál felmerülő alap- és középszintű kérdések illetve feladatok megoldására – mondja Vágó Ferenc, aki az egyik budapesti szakképző helyen tanít vállalati gazdaságtant.

A négy féléves képzés során olyan főbb tárgyakkal találkozhatnak a diákok, mint a vállalati gazdaságtan, pénzügytan, adózási ismeretek, statisztika, számvitel, gazdasági elemzés, ellenőrzési ismeretek, számítástechnika, üzleti idegen nyelv, vállalati pénzügyek, bankismeretek. Éppen ezért előnyt jelenthet, ha valaki inkább a reáltárgyakkal ápol szorosabb barátságot.

Általában mindenhol a tananyag részét képezi a szakmai gyakorlat, amit többnyire külső helyen kell eltöltenie a tanulónak. A gyakorlat óraszáma változó lehet miképpen az is, hogy egy-egy iskola hogyan oldja meg a diákok szakmai gyakorlatának szervezését. Vannak helyek, ahol szoros kapcsolatot ápolnak munkáltatókkal, míg máshol teljes mértékben a diákra bízzák, hol és milyen gyakorlati helyet találnak. Érdemes lehet tehát erről is tájékoztatást kérni, a beiratkozás előtt.

- Akik ezt a szakot választják, azok két év alatt piacképes tudást szerezhetnek – mondja Vágó, és külön felhívja a figyelmet arra, hogy ezek után még lehetőség van diplomázni is, ha valaki bővíteni szeretné az ismereteit.

Egy lépcsőfok a sok közül

- A napi feladataid attól függenek majd, hogy milyen konkrét területen sikerül elhelyezkedned. Én egy közepes méretű cégnél dolgozom pénzügyi szakügyintézőként. Az én dolgom a számlák berögzítése, az utalások indítása és ellenőrzése, a sztornók intézése, és amennyiben szükséges, akkor a fizetési felszólításokat is én írom meg. Utóbbiból fakad, hogy a cégünk ügyvédjével is én tartom a kapcsolatot – mesél a napi feladatairól Német Katalin, aki már több mint négy éve dolgozik ebben a pozícióban.

A fentebb fölsorolt feladatokon kívül még Katalin dolga, hogy minden hónap tizedikéig előkészítse a bérszámfejtést a könyvelőnek, és a fizetések szétosztása is az ő feladata. Emellett időről-időre jelentéseket kell készítenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (az egykori APEH) számára. De Katalin dolga a pénzügyi zárások elkészítése és az év végi pénzügyi mérleg elkészítése is.

- Annak idején logisztikai pályára készültem, de jó volt a fejem a matekhoz, így kerültem ebbe a szektorba – magyarázza Katalin. – Ráadásul itt kamatoztathatom a szervezőkészségemet, és ez kihívást jelent számomra.

Egyébként Katalin úgy gondolja, hogy ha valaki ebben a munkakörben dolgozik, akkor több lehetősége van a továbblépésre, mert sok mindenre van rálátása.

- Ez munkakör igazából csak egy lépcsőfok ebben a szférában, ha valaki ezt a munkát végzi, akkor egy idő után jó rálátása lesz komolyabb dolgokra is. Lehetőség van arra, hogy akár tőzsdézz később, vagy céget alapíts, de ha valakit a könyvelés érdekel, akkor akár abba az irányba is elindulhat – véli Katalin és hozzáteszi, hogy érdemes lehet főiskolán vagy egyetemen is továbbtanulni, hogy bővítsük az ismereteket.

- Ez alapvetően irodai munka, sokat kell ülni. Irdatlan mennyiségű adathalmazzal kell dolgozni, és ha ezt szeretnéd csinálni, akkor fontos, hogy bírd a viszonylag monoton munkát – mondja Német Katalin. Folyamatos önképzés, széles látókör - Azt gondolom, hogy manapság egyik szektorban sem könnyű elhelyezkedni, sok a diplomás, nagy a verseny. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy lehetetlen munkát találni, csak nehezebb, mint pár éve – így Katalin.

- A munkaidő többnyire nyolc óra, persze egy kis túlóra mindig előfordulhat, a cégtől függ, hogy ezt megfizetik-e. Ugyanúgy, mint a havai kereset: körülbelül száz- és háromszázezer forint körül lehet havonta.- Fontos, hogy jól megtanuld az alapokat, azonban ennyi nem elég. Minél szélesebb látókörrel és tájékozottsággal rendelkezel, annál jobb. Ismerni kell a vonatkozó jogszabályokat, követni kell a változásokat. Ez folyamatos önképzést igényel, csak így lehet rálátásod arra, hogy mi befolyásolj a különböző pénzügyi és gazdasági folyamatokat – tanácsolja Német Katalin.

T.G.