Piaci rés – az értékpapír-piaci szakügyintézők

felnőttképzés, felsőfokú szakképzés, FSZ, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam

Az értékpapír-piaci szakügyintézők képzése nem tekint vissza hosszú múltra. Budapesten egy helyen tanulhatunk ilyen szakon. Friss, lendületes, gyakorlatorientált. Ezzel a három jelzővel illethetjük azt az OKJ képzést, ami meglehetősen újnak számít a gazdasági jellegű képzések között.

Piacképes szakma két év alatt

- Most végzett az első évfolyam, ez egy új OKJ képesítés - tudtuk meg Kékesi Szabolcs oktatási vezetőtől. Az előképzettséget illetően egy érettségi elég, nem baj, ha nincs gazdasági végzettségünk. Szigorúan vett felvételi egyelőre nincsen, csak egy előzetes elbeszélgetés. - Jövőre viszont már be kell vezetnünk valamilyen szűrőt – mondja az oktatási vezető, majd hozzáteszi:

- Banki és pénzügyi szakügyintézőket sokkal több helyen képeznek, és ezért sokkal többen is mozognak a piacon. Viszont értékpapír-piaci szakügyintézőként eddig harminc ember végzett az országban, aki most kezdi el, az is benne lesz az első 100-ban. A képzés két éves, felsőfokú OKJ-s képesítést kapunk, ha elvégezzük. Az első évben olyan alapozó tárgyakat kell hallgatni, amelyek stabil alapot nyújtanak ahhoz, hogy a második évtől már csak a szakmai tárgyakkal kelljen foglalkozni.

- Meg kell tanulni a mikro- és a makroökonómiát, be kell járni gazdasági matematikára - eleveníti fel elsőéves emlékeit W. Eszter, aki hamarosan végez. - Amitől igazán izgalmas az egész, azt az elején saját magadnak kell hozzátenned, úgymint a szaklapok olvasása és a gazdasági hírek figyelése – így Eszter. A második évtől viszont szinte kizárólag szakmai órák vannak, például piaci szabályozás és tőzsdei jog, kötvényelemzés és értékelés.

Gyakorlatorientált képzés

Az OKJ-s képzések egyik hiányossága szokott lenni, hogy a szakmai gyakorlatra nem fordítanak elég hangsúlyt. Ebből a szempontból (is) üdítő színfolt ez a képzés, ugyanis 160 órás gyakorlatot kell teljesíteniük a hallgatóknak. Ezt a második év után teszik meg.

- Ennek egyik oka az, hogy ekkor már teljes ismeretekkel rendelkezik a hallgató. Az első év utáni gyakorlatot azért nem tartom szerencsésnek, mert akkor még csak az általános alapismereteket tanulják meg minden szakon. Így viszont úgy tudnak menni gyakorlatra, hogy komoly ismeretekkel rendelkeznek – mondja az oktatási vezető. Az iskola biztosítja a szakmai gyakorlatot is, a Codex Értéktár és Értékpapír Zrt. az iskola szakmai partnere. - A szakmai órák egy részét ők tartják, és gyakornoki programjuk is van, amibe be lehet kapcsolódni – mondja Kékesi Szabolcs.Az idei évtől egyedülálló módon már az iskola falai között is gyakorlatot szerezhet a tanulni vágyó ifjúság.

- Szeptembertől egy tőzsde-szimulációs szobát alakítunk ki, ahol egy virtuális összeget kezelnek majd a teljes tőzsdei nyitva tartás alatt – újságolja Kékesi. Egy tantermet rendeztek be úgy, mint egy valódi tőzsdét. - Kanapé, televíziók a falon, internet, az asztalokon pedig minden reggel ott lesznek a friss gazdasági szaklapok - sorolja az oktatási vezető a kellékeket. - Egyfajta ügyeleti rendszert tartunk fenn. Két diák lesz mindig jelen, majd másik kettő váltja őket egy óra múlva, ez így megy majd egészen a tőzsde zárásáig. Lesz egy mentoruk - egy szakember - aki elemzi, hogy milyen döntéseket hoznak, mit csináltak jól vagy rosszul - vázolja a dolgok mikéntjét Kékesi. Az elv az, hogy minél gyakorlatorientáltabbá tegyék a képzést. Ehhez kapcsolódik majd az a szakkör is, ahol gazdasági híreket elemeznek a diákok egy szaktanár segítségével. (Ez az összes gazdasági területen tanuló számára elérhető.)

A frissen kapott képesítéssel a kezünkben könnyű továbbtanulni, köszönhetően a Károly Róbert Főiskolával kötött együttműködésnek. Bár értékpapír-piaci szakügyintéző szak nem létezik a felsőoktatásban, viszont gazdasági jellegű képzéseknél (pl. gazdálkodási, gazdálkodás menedzseri szakok, stb.) három év helyett kettő alatt végezhetünk, ha előtte már sikeres záróvizsgát tettünk, mint értékpapír-piaci szakügyintéző.

Más pénzével dolgozni

Ugyanakkor nem kötelező főiskolára menni, az elhelyezkedési esélyek jók. Ilyen képesítéssel bármilyen tőzsdei, vagy brókercégnél bátran kopogtathatunk, de bankoknál, hitelközvetítőknél, és különböző elemző cégeknél is szívesen látják az ilyen szakembereket.

- A tőzsdei, illetve a kereskedelmi cégekhez folyamatosan keresik a friss munkaerőt, ráadásul jóval előnyösebb helyzetben vannak az itt végzettek. Náluk van a tudás és az a tapasztalat, amit a 160 órás gyakorlat garantál – mondja Kékesi. A pályakezdők fizetése nagyjából 120 és 180 ezer forint mozog.

Amennyiben sikeresek vagyunk, ehhez még hozzájön a jutalék és a prémium, így már egész szép összeget megkereshetünk. - A magánéletben is hasznos lehet az a tudás, amit itt lehet elsajátítani, van olyan diákom, aki tőzsdézéssel egészen jól keres - mondja Masa Sándor, a BOI egyik szaktanára. Racionális, gyors döntéshozatal, gyors alkalmazkodás, jó matematikai készség. Ezeknek a kompetenciáknak a birtokában már bátran belevághatunk a tanulásba. (Persze mindezek fejleszthetők, tehát ha úgy érzed, hogy például a matek nem megy annyira, nem kell megijedni.)

- Ugyanakkor egy adott problémát többféle szempontból is át kell látni, és a lehető legjobb megoldást kell kiválasztani - halljuk Bereczki Erzsébettől, aki a másodikos értékpapír-piaci szakügyintézők osztályfőnöke.

- Ez pörgős és stresszes munka. Akárkinek a pénzével van dolga az embernek, nagy a felelősség rajtad. Nem lehet, hogy fáradt vagy és lassúbb, minden percben figyelni kell – mondja Eszter, akinek már van munkatapasztalata. Másképp látja a helyzetet Masa Sándor, szerinte „az itt szerzett tudás biztonságot nyújt, kényelmes életet biztosíthat. Persze a megtanultakat nem árt szinten tartani, az újdonságokat folyamatosan nyomon kell követni.

Tóbiás Gábor