Nem lehet félni - a tűzoltó

felnőttképzés, OKJ, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

Azon kevés foglalkozások közé tartozik, amelynek még saját védőszentje is van: Szent Flórián, aki egy római katona volt, és a legenda szerint számtalan ember életét megmentve, emberfeletti erejével sikerült megfékeznie egy hatalmas erdőtüzet.

Manapság alapos fizikai és pszichikai alkalmassági követelmények szükségesek ahhoz, hogy valakit erre a pályára felvegyenek, ami nem is csoda, hiszen tűzoltónak lenni valóban ember próbáló feladat. Ezért tehát az olyan jelentkezők, akik esetleg lelkesednek a veszélyes, mozgalmas életmód iránt, viszont fogalmuk sincs arról, hogy mit jelent komolyan venni egy parancsot, vagy miért fontos a jelentési kötelezettség, azok inkább ne ezt a hivatást válasszák.

Apáról fiúra

-          Nálunk a tűzoltóság iránti érdeklődés félig-meddig családi hagyomány – mondja Sárdi József, aki jelenleg még tanuló. Észrevettem, hogy sok jelentkezőnél van így, legalább a távolabbi rokonságban akad egy tűzoltó. Legtöbbünket, és így engem is, vonz a bajtársias közösségi élet, és az, hogy embereken segíthetünk. Általában aki idejön, valamilyen formában testközelből már kellett, hogy találkozzon e pálya képviselőivel, a puszta szimpátia, a ködös elképzelések a szervezetről, itt nem elég a boldoguláshoz, na meg szerintem a felvételkor az ilyeneket már kiszúrják. Az alkalmasság tehát nagyon fontos kérdés, ezért a jelentkező először egy mindenre kiterjedő orvosi vizsgálatban részesül, aztán ha sikerül ezen túljutni, akkor még különféle  fizikai erőpróbákon is meg kell felelnie – futás, felülés, fekvőtámasz, súlyemelés…

Természetesen olyan alapvető feltételek is kizáró oknak minősülnek mint például, ha valaki iszonyodik vagy fél a tűztől, víztől, halottól, tériszonnyal vagy klausztrofóbiával küzd.

Ki kell állni a próbát

- Különféle iskolai képzések,  OKJ-s tanfolyamok egyaránt választhatók ebben a szakmában – meséli Nagy József oktató. – Előnyt jelent, de nem minden helyen felvételi követelmény az érettségi, hiszen sajnos vannak olyan körzetek, ahol hiány van tűzoltókból. Ennek oka többek között a többnyire nem túl magas fizetésekben keresendő, amely a hivatásos állomány szerinti bértábla alapján van meghatározva. Szóval az elhelyezkedés manapság, több okból is, nem ütközik nagy akadályokba.

A négy-hat hónapig tartó tanfolyam során a tanuló a tűzoltás és a műszaki feladatok alapjaival foglalkozik, ismeretek szerez rajkötelékes vonulásból, megismeri a szakfelszereléseket, és nem utolsósorban megtanulja a mentést. A tűzoltó-parancsnokságok nem részei a katasztrófavédelem szervezetének, mivel a helyi önkormányzathoz tartoznak. Ettől függetlenül nagyon lényeges hangsúlyozni, hogy – hasonlóképpen más rendvédelmi, sürgősségi feladatokat ellátó szervezetekhez – nálunk is létezik egy esztendeig tartó próbaidős korszak a tanfolyam elvégzése után, amikor parancsnokainak szoros felügyelete alatt a tűzoltó gyakorlati bevetéseken megtanulja a szakmát.  Valójában csak ezután dőlhet el, hogy kik azok, akik kibírják a terheléseket, a pszichikai nyomást, és velünk maradnak.

Tűz, víz, balesetek

Szerencsére nem látunk minden nap robogó piros rohamkocsikat az utcákon, ettől függetlenül a tűzoltók nem tartoznak a henye népség közé. - Rengeteg a továbbképzés, egy nagy bonyolult méhkas naponta minden körlet, ahol megvan a műszaki technikusok, a készenlétiek és az irodai apparátus feladata – mondja Kézdi Sándor, aki több mint öt esztendeje űzi ezt a szép és veszélyes foglalkozást. Persze elsődleges munkánk az oltás és a mentés, az ember nem is gondolná, hogy mennyi riasztást kapunk valójában, amelyek egy része vaklármának bizonyul, vagy legalábbis nem igényel teljes körű beavatkozást. Vannak létesítmények, amelyeket folyamatosan ellenőriznünk kell. Közúti balesetek alkalmával  rengetegszer kint vagyunk, árvizek esetén ugyanúgy, és akkor is minket hívnak, ha a macska nem mer lejönni a fáról...

Nyolc, tizenkettő, huszonnégy órás szolgálatokban telik az életünk beosztástól függően. A napi munka tehát igen változatos, bármikor megszólalhat a riasztó, és olyankor minden tevékenységet abba kell hagynunk, és csak a feladatainkra koncentrálhatunk. Már többször részt vettem életveszélyes megbízatásokban is. Nagyon fontos a gyors áttekintőképesség egy-egy eset során, előfordul, hogy a mentők megérkezéséig nekünk kell alapvető elsősegélyt nyújtani a sérülteknek.

És ha éppen nincs tűz…

A laktanyákban elsősorban a munkájukkal kapcsolatos tevékenységeket végzik a tűzoltók, minden nap szolgálatváltással kezdődik, amikor a leköszönő kolléga átadja a szolgálatot a következő csoportnak. Ilyen esetben történik a papírok, leltárok ellenőrzése, információk átadása, illetve ismertető a folyamatban lévő beavatkozásokról. Gyakoriak a továbbképző oktatások és a sportfoglalkozások, mert e szakma képviselőinek kiemelkedően jó szellemi és fizikai állapotban kell lenniük. Maguknak kell takarítaniuk, rendben tartaniuk a laktanyát, feltölteni a gépjárműveket vízzel, habanyaggal, üzemanyaggal, valamint ellenőrizni a járműveket és a felszerelést.

PG