Mégsem lesz pedagógus béremelés

oktatáspolitika, pedagógia, gimnázium, pedagógus továbbképzés

A kormány új gazdasági megszorító intézkedéseinek részeként elhalasztja a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig. Ezzel 73 milliárd forintot takarít meg. A tervek szerint, ha 2013-ban a tervezett egy százaléknál nagyobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ezzel kapcsolatban azt kéri, hogy gondolja át azt is, hogy elhalasztja a köznevelési törvény további rendelkezései bevezetését is.

A szakszervezeti vezető közölte, a pedagógus-életpályamodellnek a béremelés is része, hiszen az 20 százalékos óraszámemelést is magában foglal. Szintén a köznevelési törvénynek megfelelően kerülnének át az iskolák januártól állami kézbe. Szerinte ezeket az intézkedéseket is el kellene halasztani.

Mendrey László megemlített, hogy az életpályamodell előírja a pedagógusok számára, hogy heti 32 órát az iskolában kell tölteniük, miközben a Tárki által 2010-ben végzett felmérés eredménye szerint a tanárok átlagosan 51 órát dolgoznak egy héten.
Úgy véli, ha megvalósul az óraszámemelés, tanári álláshelyek ezrei kerülhetnek veszélybe.

PDSZ kezdeményezte, hogy tartsanak parlamenti vitanapot a köznevelési törvény áttekintésére, de kitért arra is: az érdekképviseletek az aláírásgyűjtéstől a sztrájkig többféle nyomásgyakorlással is élhetnek. Azt mondta, az elmúlt két évben a szakszervezetek között akciószövetség volt, a pénteki bejelentésről azonban még nem egyeztettek.

Az emberi erőforrások minisztere egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nem végleges a kormány döntése a pedagógusbér-emelés elhalasztásáról, az a jövő évi gazdasági számok tükrében még változhat. Balog Zoltánt közölte: "súlyos döntésekre" van kényszerítve a magyar kormány, hogy elkerülje Brüsszel túlzottdeficit-eljárását. Jelezte, hogy "ez nem végleges döntés", ő nem adta fel a reményt, és bízik abban, hogy a jövő évi számok tükrében ez még változhat.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt jelentette be: az önkormányzati rendszer átalakítása során a központi kormányzat által átvett iskolák, kórházak, illetve a járási rendszer bevezetése révén nagyjából 22 ezerrel csökken a közszféra létszáma már 2013-tól.

A hírre reagálva új oktatási kormányzat felállítását, és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár lemondását követeli két párt, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció.