Bevételt jelentenek a külföldi diákok

egyetem, mesterképzés, alapképzés, Ba, Bsc

Külföldi egyetemisták közel nyolcmilliárd kanadai dollárral gyarapították a kanadai gazdaságot 2010-ben - derült ki egy friss tanulmányból.

A Kanadában legalább fél évet eltöltő mintegy 218 ezer egyetemista több mint 6,9 milliárd kanadai dollárt költött el tandíjra, szállásra és egyéb személyes szükségletekre.

A diákok 37 százaléka két ázsiai országból érkezett: 56 900 Kínából, 24 600 pedig Dél-Koreából. A nyelvtanulás céljából rövidebb időt eltöltő fiatalok további mintegy 788 millió dollárral gazdagították Kanadát.

Az Ed Fast oktatási miniszter részére készített tanulmány szerzői kiemelték, hogy a külföldi hallgatók legalább kétszer - bizonyos esetekben pedig több mint hatszor - nagyobb összegű tandíjat fizetnek, mint kanadai társaik. Az oktatás piacán tapasztalható nemzetközi versenyre való tekintettel jó lenne felülvizsgálni ezt a rendszert - vélik a szakértők, utalva arra, hogy például Ausztrália és Új-Zéland több kategóriában megszüntette a külföldiekre vonatkozó emelt tandíjat.

A kanadai helikopterek repülőgépek és űreszközök exportja 6,9 milliárd kanadai dollárt hozott a konyhára, azaz a külföldi diákok nagyobb összeggel járultak hozzá a kanadai gazdasághoz.

A jelentést abból az alkalomból tették közzé, hogy Ed Fast ellátogatott a vancouveri Brit Columbia Egyetemre, ahol a külföldi hallgatók oktatásának gazdasági jelentőségéről tartott előadást.

A külföldi hallgatók kétharmada két tartományban - Ontario és Brit Columbia - tanul, a rangsorban Québec a harmadik.

Inforadio.hu