Az ács, állványozó OKJ képzésekről minden, ami fontos

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

szívesen dolgozol a szabadban, kedveled a fizikai munkát, nincs tériszonyod

Milyen ez a munka?

Ács, állványozóként kézügyességre lesz szükséged és jó, ha nem szédülsz a magasban

Ezzel a végzettséggel állványzatokat, zsaluzatokat és tetőszerkezeteket, galériákat készítesz vagy javítasz. Felméred, hogy egy munkához mennyi és milyen minőségű faanyagra van szükség.

Megtervezed a szerkezetet, feldarabolod a szükséges gerendákat, deszkákat, léceket és összeszereled a szerkezetet. Természetesen egy-egy nagyobb munkánál, például egy családi ház tetőszerkezeténél nem egyedül dolgozol, hanem társakkal.

Pontosnak, precíznek kell lenned, hiszen lehet, hogy egy több tízezer forintos gerendát teszel tönkre a figyelmetlenségeddel. Mivel magasban kell dolgoznod, nem lehetsz kapkodó, hirtelen természetű, mert a saját és a munkatársaid életét is kockázatod. Természetesen a háztetőn megfelelő felszerelésekkel vagy ellátva, de úgy sem könnyű ez a munka.

Fizikai munkáról van szó, amelyhez jó fizikai erőnlétre van szükség. Cserébe a szabadban dolgozhatsz, és hidd el, nagyon jó dolog megmunkálni a fát.

Az ács, állványozó szakma hiányszakma Magyarországon, ezért ha ezt választod, ösztöndíjat kaphatsz a középiskolában, és vannak olyan felnőttképző tanfolyamok is, amelyekhez támogatás vehető igénybe.

Ha szeretnéd tudni, milyenek az ács, állványozók mindennapjai, olvasd el velük készült interjúnkat.

Hogyan tanulhatod?

Az általános iskola elvégzése után iskolarendszerű képzésben vagy felnőttképző tanfolyamon tanulhatod. Olyan képzést keress, amelynél sok a gyakorlat, és valóban építkezésen tanulhatod meg szakma fogásait. Az is hasznos, ha te keresel magadnak egy mestert, aki mellett dolgozhatsz, mert ezt a szakmát csak könyvekből soha nem tudod megtanulni.

Miről tanulsz majd?

-    építőipari tevékenységek -    zsaluzatok -    állványzatok -    ácsszerkezetek

Álláslehetőségek

Az ács, állványozók nagy része vállalkozóként dolgozik. Előfordul, hogy nagyobb építőipari cégek alkalmazottként foglalkoztatnak ácsokat, de ez a ritkább, ők is inkább vállalkozóként kötnek szerződést velük.

Hiányszakmáról van szó, tehát a munkáltatók keresik az ilyen végzettségű dolgozókat. Igaz, gyakran csak alacsony fizetést kínálnak, de egy jó, a szakmáját szerető ács mindig talál munkát.