A szülők szervezete szerint változtatni kellene az iskolatejprogrammal kapcsolatos szabályokon

életmód, pedagógia, szülők

Újra kellene gondolni a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint a 2013-as költségvetés elfogadása előtt az európai iskolatejprogrammal kapcsolatos minisztériumi szabályozást annak érdekében, hogy minden magyar gyermek hozzájuthasson ahhoz a napi egy pohár tejhez, amelyet az EU támogat.

A szervezet szerint változtatni kellene a Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletén, amely szerint a fenntartó igényelheti a támogatást. Az egyesület azt javasolja, a nevelési és az oktatási intézmények közvetlenül is igényelhessék az iskolatejet. Az ellátást ma is naponta el kell könyvelni, így az elszámolás ellenőrizhető.

A szülői szervezet azzal sem ért egyet, hogy székhelyük szerint három csoportba sorolják az általános iskolák fenntartóit, és különbséget tesznek közöttük ez alapján, mert 100, 50, illetve 20 százalékos kiegészítő támogatás kaphatnak a költségvetésből. A székhely szerinti besorolását meg kell szüntetni, hogy elkerüljék, hogy az egyik településen élő gyermekek jobb minőségű tejterméket kapjanak, mint a másikon.

Kitértek arra is, hogy a települési önkormányzatoktól, illetve a fenntartótól megkövetelt előfinanszírozást el kell törölni, annak a központi költségvetésben kell szerepelnie.

A szülői szervezet adatai szerint jelenleg a magyar gyerekek 10 százaléka kapja csak a tejet, pedig az uniós támogatás – fenntartótól és iskolatípustól függetlenül - minden óvodába és iskolába járó, mintegy 1,6 millió, kisgyermek és tanuló után igényelhető.

Szeretnék elérni, hogy legalább az önkormányzati fenntartású óvodákban és az állami fenntartású iskolákban minden gyermek, illetve tanuló hozzájuthasson a napi egy pohár tejhez.