A szobafestő, mázoló, tapétázó OKJ képzésekről minden, ami fontos

felnőttképzés, OKJ, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

akkor vagy elégedett, ha valamit te magad hozol létre, szívesen végzel fizikai munkát, szeretsz szép munkát végezni.

Milyen ez a munka?

Szobafestő, mázoló, tapétázóként szebbé teheted mások otthonát

Hogy bárki ki tud festeni egy szobát? Szó sincs róla! Persze, némi diszperzitet bárki szét tud kenni a falon, de ahhoz, hogy a végeredmény ne legyen foltos, ne peregjen le egy év múlva a vakolat, ahhoz komoly szaktudásra van szükség.

Ráadásul ma már sokféle falfelület és sokféle eljárás létezik, ezért már a szakma megnevezése is változott. Ezen a területen jó, ha szépérzékkel rendelkezel, mert ízlés is szükséges ahhoz, hogy egy szoba festése jól sikerüljön. Gondold végig például, hogy te hívnál-e még egyszer egy olyan festőt, aki bár az első ecsetvonás után látja, hogy a színmintán világossárgának tűnő festék valójában rikító sárga, mégis felkeni azt a falra? Vagy tapétáztatnál olyan emberrel, aki nem figyelmeztet, hogy ha minden falon óriási minták lesznek, attól apró lyuknak fog tűnni a szoba? Ugye nem?

Az is fontos, hogy bírd a fizikai munkát, mert bár ma már sokkal jobb anyagokkal dolgoznak a festők, mint húsz évvel ezelőtt, a tapétát kézzel kell felragasztani és festőautomatát sem találtak még fel. Ha sokat fáj a derekad vagy a lábad, akkor ez a pálya nem neked való.

Ha viszont szereted a változatos munkát, nem esik nehezedre, ha emberekkel kell együttműködnöd (a megrendelőkkel ugyanúgy, mint a lakásban dolgozó többi szakemberrel), akkor tetszeni fog ez a szakma. Nagyszerű élmény ugyanis, amikor egy lelakott, kopott lakásból gyönyörű otthont varázsolsz.

Hogyan tanulhatod?

Az általános iskola elvégzése után tanulhatod iskolarendszerű képzés keretében vagy felnőttképző tanfolyamon. Olyan iskolát válassz, ahol valóban van gyakorlati oktatás, mert ebben a szakmában rengeteg fogást kell elsajátítanod ahhoz, hogy szépen, gyorsan és tisztán dolgozó szakember váljon belőled, ehhez pedig sokat kell gyakorolnod.

Miről tanulsz majd?

-    építőipari feladatok -    falfelületek előkészítése -    festés, mázolás -    tapétázás -    vállalkozói ismeretek

Álláslehetőségek

Ebben a szakmában manapság elsősorban vállalkozóként tudsz elhelyezkedni. Ha alkalmazott leszel, akkor egy vállalkozói csoportban fogsz együtt dolgozni más szakemberekkel, vagy egy nagy építőipari céghez vesznek fel.