Versenykiírás

Jelentkezzen diákjaival a Mot.hu pályaválasztási versenyére! Táborozást nyerhetnek a Balatonon és segítheti diákjait a pályaválasztásban

Pályaválasztási verseny

Országos felmérést készítettünk 2012-ben a felvételizők körében arról, hogyan döntenek a felsőoktatási felvételijükkel kapcsolatban, illetve a középiskolások körében arról, mennyire ismerik a választható OKJ szakmákat.

Megdöbbentő eredményeket hozott mindkét felmérés. Kiderült, hogy a fiatalok többsége nem tudja, mit fog tanulni az adott szakon, és alig ismerik a szakképzéseket! Arról pedig, hogy mivel foglalkoznak azok, akik az általuk választott szakon végeztek, a felvételiző válaszadók 51 százalékának csak elképzelései voltak.

Miközben a pályaválasztással kapcsolatos döntés ma már óriási anyagi konzekvenciákkal is jár - a csalódásokról nem is beszélve - minden segítséget meg kell adnunk a diákoknak és a szülőknek, hogy megalapozottan választhassanak.

2012 során a Mot.hu-n megjelentettük ezért a szakmakereső önértékelő tesztet, és folyamatosan bővítjük a szakmakereső, foglalkozásbemutató anyagainkat, melyek célja, hogy legalább összefoglalás szinten képet kapjanak a diákok egy-egy hivatásról.

Mi a Pályaválasztási verseny célja?

A verseny célja, hogy a résztvevők könnyed formában, szórakozva ismerjék meg a különböző szakmákat, hivatásokat.

Az interjúkészítés, fotózás, forgatás közben a csapatok tagjai első kézből ismerhetnek meg meg egy-egy hivatást. Megtudhatják, hogy ki miért választ egy szakmát, többek között egy orvos vagy egy ügyvéd, pék, egy eladó mit szeret a munkájában, egyáltalán, milyen életforma jár egy-egy hivatással, milyen szakmai karrierre van lehetőség.

Nem csak a maguk összeállította szakmabemutató anyagokból, de a mot.hu szakmabemutatóiból és a többi csapat anyagaiból is sok ismeretet szerezhetnek a foglalkozásokról, és megalapozottabban dönthetnek a pályaválasztással, továbbtanulással kapcsolatban.

Mi a feladat a versenyen?

Kétféle feladatot kapnak a csapatok. Egyrészt azt, hogy a Mot.hu által megadott szempontok szerint mutassák be 3 szakma képviselőjének munkáját írásos interjúban fotókkal illusztrálva, vagy videofilmen.

A másik feladattípus egy kérdéssor, ahol a kérdések megválaszolásához a diákoknak el kell olvasniuk a mot.hu által készített szakmabemutatókat, illetve a többi csapat foglalkozásbemutató anyagait. Ezáltal újabb hivatásokat ismerhetnek meg, újabb ötleteket kapva a pályaválasztáshoz.

A csapatok

Három-hét fős - két diákból és egy tanárból vagy öt diákból és két tanárból álló - csapatok vehetnek részt a Pályaválasztási versenyben. Nem határozzuk meg, hogy hányadik évfolyamos diákok csatlakozhatnak. A Mot.hu úgy véli, a 11. évfolyamosok számára lehet a legelőnyösebb a részvétel, hiszen ők már érintettek a pályaválasztásban, és még nem kell az érettségire koncentrálniuk, de a döntést a pedagógusokra és a diákokra bízzuk.

A csapatok munkájának értékelése

A csapatok pontokat érhetnek el a verseny során, s a legtöbb pontot elérő 2 csapat kapja meg a fődíjat, a balatoni táborozást.

A 3 szakmabemutató anyagra egyenként 100-100, összesen 300 pontot kaphatnak a csapatok, a foglalkozásismereti kérdéssorra szintén maximum 100 pontot. 1-1 plusz pontot érnek a "Like"-ok.

Az anyagok szakmai tartalmát oktatási szakemberekből és a támogató cégek vezetőiből álló zsűri értékeli.

Jelentkezési határidő

A verseny jelentkezési határideje: 2013.február 20.

A verseny utolsó napja

2013. április 30. Eddig kell a csapatoknak teljesíteniük a feladatokat, elküldeni a foglalkozásokról szóló bemutató anyagaikat és megválaszolni a foglalkozásismereti kérdéssort. Szintén eddig az időpontig gyűjthetik a szavazatokat (Facebook like-okat).

Eredményhirdetés

2013. május 31-ig. A verseny eredményéről a csapatokat e-mailben értesítjük és közzétesszük itt, a mot.hu-n is, valamint országos sajtóközleményt adunk ki a verseny tapasztalatairól.

A verseny fődíja: 2 csapat a Balatonon táborozhat

A legjobban teljesítő csapatok eltölthetnek egy hosszú hétvégét Balatonalmádiban, a Balatontáborban teljes ellátással :)

Nézze meg, hol táborozhatnak, vitorlázhatnak a nyertesek!

Különdíj a csapatot irányító pedagógusoknak

Szeretnénk külön 10.000 Ft-os könyvutalvánnyal jutalmazni 3 pedagógust, akik részt vesznek a versenyben, hogy a magunk módján megköszönjük a diákjaikért végzett áldozatos munkájukat. A könyvutalványok odaítéléséről az eredményhirdetéssel együtt tájékoztatjuk a résztvevőket.

Megismerik a foglalkozásokat a szavazók is!

A pályázati anyagokra szavazni is lehet, tehát nem csak a csapat tagjai, hanem osztálytársaik, barátaik is megnézik, elolvassák a bemutatókat, így ők is megismernek egy hivatást, de nem a “könyv fölött ülve”, hanem izgalmas formában.

Természetesen a mot.hu a csapatokat szakmai tanácsokkal is segíti a verseny során, például megadja, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe a pályaválasztásnál. A szervezők azonban a diákok fantáziájának nem akarnak határt szabni, egyedi ötleteknek, nézőpontoknak is teret engednek.

Segítség a pályaválasztásban

Megmaradnak az anyagok, hiszen csapatok szakmabemutató pályázatait a mot.hu honlapon lehet elolvasni, így azokat a többi diák is meg tudja nézni, akár később is. Ezzel azoknak a pedagógusoknak a munkáját is megkönnyítjük, akik segíteni szeretnének diákjaiknak a pályaválasztásban, hiszen élvezetes, a diákok stílusában és szemszögéből készített szakmabemutatókat ajánlhatnak a fiataloknak.

Jelentkezzenek itt!

Ha kérdése van, szívesen segítek Önnek: Bródi Emília PR vezető, pr@mot.hu, 20-340-5212

Mi a Mot.hu?

7.500.000 érdeklődőnek segítettünk a képzés-, vagy iskolaválasztásban 1998 óta!

  • A leglátogatottabb képzésajánló portál 1998 óta
  • Online tanácsadással áll a képzést keresők rendelkezésére
  • Telefonos ügyfélszolgálat segít a képzésválasztásban azoknak, akik bizonytalanok
  • Tanulóbarát Intézmény program megbízható iskolákat ajánl
  • A MOT Ösztöndíj Program anyagi támogatást nyújt nehéz helyzetben lévők tanulásához
  • Blogban tájékoztatja az olvasókat a felnőttképzés, felsőoktatás, közoktatás változásairól
  • Kutatásokat, felméréseket végez a felnőttképzés területén
  • Facebook oldalain napi kapcsolatot tart a képzést keresőkkel
  • Országos pályaválasztási versennyel segít, hogy a fiatalok megismerjék a különböző foglalkozásokat

Olvasson tovább!