A kereskedő, boltvezető OKJ képzésekről minden, ami fontos

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

jól meg tudsz szervezni bonyolultabb feladatokat is, nem okoz gondot számodra, hogy listákat, kimutatásokat vezess, tudsz bánni az emberekkel.

Milyen ez a munka?

Kereskedő, boltvezetőként te felelsz az üzlet működéséért

Kereskedő boltvezetőként az lesz a feladatod, hogy egy üzlet működését megszervezd. Át kell látnod, hogy melyik áruból éppen mennyi van, miből kell rendelni. Tisztában kell lenned azzal, hogy mit hogyan kell tárolni, hogy ne romoljon meg vagy ne károsodjon. Tudnod kell, hogy milyen jogaik vannak a vásárlóknak, milyen nyugtákat, számlákat kell kiadni számukra, mikor kell kicserélni a visszahozott árukat. És nem elég, hogy te ismered ezeket a szabályokat, el kell érned, hogy a bolt többi dolgozója is ezeknek megfelelően dolgozzon.

Tartanod kell a kapcsolatot a szállítókkal is, el kell érned, hogy pontosan hozzák az árut, és annak a minősége is megfelelő legyen. Az üzlet működéséért is te leszel a felelős, te ügyelsz arra, hogy a könyvelés, az elszámolások rendben legyenek, a dolgozók megkapják a fizetésüket.

A vásárlókkal általában kevesebb kapcsolatod lesz, csak abban az esetben kell őket kiszolgálnod, ha kisebb boltot vezetsz. Főként a háttérben dolgozol, de sokféle feladatod lesz. Gyakran hétvégén és ünnepnapokon is dolgoznod kell, hiszen a legtöbb üzlet folyamatosan nyitva tart. Nem kell neked is feltétlenül bent lenned a boltban, de lehetnek váratlan helyzetek. Ha szeretsz szervezkedni, és irányítani, nem merít ki, ha minden napod mozgalmas, akkor jól fogod érezni magad ebben a munkakörben.

Hogyan tanulhatod?

Kereskedelmi területen szerzett szakmunkás bizonyítvány, vagy ezen a területen szerzett érettségi, vagy OKJ-s kereskedelmi előképzettség szükséges a tanfolyam elvégzéséhez. Ha nincs kereskedelmi előképzettséged, akkor több képző intézménynél is lehetőséged van arra, hogy a bolti  eladó és a kereskedő boltvezető tanfolyamokat egyszerre végezd el, ezzel időt és pénzt spórolhatsz.

Miről tanulsz majd?

-    kisvállalkozás létrehozása, működtetése

-    áruforgalmi tevékenység tervezése, irányítása, elemzése:

-    készletgazdálkodás

-    létszám és bérgazdálkodás,

-    árképzés

-    mérlegelemzés,

-    értékesítési ismeretek

Álláslehetőségek

Ezzel a végzettséggel főként saját kereskedelmi vállalkozást, üzletet szoktak nyitni, de alkalmazottként is dolgozhatsz akár mint boltvezető.