A hegesztő OKJ képzésekről minden, ami fontos

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

műszaki érdeklődésű vagy, szívesen javítasz meg tárgyakat, szívesen végzel fizikai munkát, tudsz koncentrálni, nem zavar, ha időnként olajos, poros helyen kell dolgoznod

Milyen ez a munka?

Hegesztőként jó keresetre és biztos állásra számíthatsz

Aki egyszer is átéli, milyen gyönyörű a fém, amikor megolvad, tudja, mi a vonzó a hegesztő munkájában. Persze, ha kevésbé vagy művészi beállítottságú, akkor is találhatsz szépséget ebben a szakmában.

Ha érdekel, hogyan lehet összerakni dolgokat, jó érzéssel tölt el, ha sikerül megjavítani valamit, van kézügyességed, precíz vagy, akkor neked való ez a szakma.

Hegesztőként különböző, fémből készült alkatrészeket, szerkezeti elemeket hegesztesz. Sokféle eljárást kell megismerned, az alapokkal kezdenek a tanfolyamon, majd ha abból levizsgáztál, akkor lehet speciális területekkel ismerkedni:

- Volframelektródás semleges védőgázas ívhegesztő (TIG) feladatok+aluminium - Bevont elektródás kézi ívhegesztő feladatok - Gázhegesztő feladatok - Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő (MIG/MAG) feladatok

A hegesztő ma hiányszakmának számít Magyarországon, így ösztöndíjjal tanulhatod, ha ezt választod szakiskolában, de alapítványok által támogatott felnőttképző tanfolyamot is találhatsz.

Ha érdekel, hogyan dolgoznak a hegesztők, olvasd el velük készített interjúnkat.

Hogyan tanulhatod?

Az általános iskola elvégzése után iskolarendszerű képzésben vagy felnőttképző tanfolyamon tanulhatod. Úgy válassz iskolát, hogy vagy szerezz egy mestert, akinél lehetsz szakmai gyakorlaton, vagy ellenőrizd, hogy a képző hely valóban jó gyakorlati helyet biztosít, ahol megmutatják a szakma alapjait, mert elméletben nem lehet megtanulni hegeszteni.

Miről tanulsz majd?

-    általános gépészeti munkák -    balesetvédelem, -    tűzvédelem -    környezetvédelem -    gépészet -    hegesztés előkészítése -    hegesztési eljárások

Álláslehetőségek

Ezzel a tudással nagyon jók az elhelyezkedési lehetőségek. Ipari vállalatoknál, üzemekben, szövetkezetekben, szinte minden termelő vállalatnál szükség van hegesztőkre. Vagy a termelésben, vagy a karbantartók között. Külföldön is nagyon jó lehetőségek várnak.