A háló ura - a webmester

felnőttképzés, felsőfokú szakképzés, FSZ képzés, OKJ, szakmakereső

Régen volt ugye a lovászmester, talán még ma is van a cirkuszokban porondmester, de csak az utóbbi tíz-húsz évben jelent meg a számítógépes kifejezések között a webmester nevű fogalom és élethivatás, amelynek képviselőjére úgy hivatkozhatunk, mintha szinte ő maga lenne az a bizonyos pók, aki ezt a globális világhálót szépen összeszövögeti.

Ő az, aki létrehozza ugyanis a semmiből az új webhelyeket, majd pedig azokat különféle információkkal feltölti, gondoz, sűrít és naprakésszé tesz minden hasznos infót azért, hogy az emberiség problémák nélkül élvezhesse a napi huszonnégy óra netezés adta örömöket. Mindebből következik, hogy felelőssége igen nagy, megbízhatónak és remek megfigyelőképességgel rendelkezőnek kell lennie, akinek a logikus gondolkodás és a kreatív ötletek felhasználása éppen úgy a legfontosabb tulajdonságai közé kell hogy tartozzon, mint valaha az uralkodóknak, hiszen akárhogy is nézzük, a régi királyok titkos tanácsadóinak a helyét mára már kizárólag a webmesterek vették át.

Persze azzal a különbséggel, hogy neki már egyenesen a nép közé kell vegyülnie, igaz, virtuális módon, de akkor is felelősségteljesen, mint egy álruhás mindentudó, akinek szava adott esetben törvény, sőt szentírás. Ezen kívül fontos, hogy folyton előrángatható legyen, ezért biztosítania kell egy állandó elérhetőséget a türelmetlenek számára, akikkel tele van a földgolyó – úgyhogy látszólagos nagy hatalma ellenére nem kell irigyelni, igaz, sajnálni sem, hiszen ha van esze, jól megkérheti az árát a munkájának.

-          A fizetésről nehezen tudok nyilatkozni – mondja titokzatosan Szarka Ágnes oktató. – Webmesteri képesítéssel kis- és középvállalkozóként ugyanúgy el lehet helyezkedni, mint bármelyik multi cégnél, és a pénz, illetve a karrier a szakmai rátermettségtől, az adott intézmény pénzügyi helyzetétől függ.

Azért az biztos, hogy a pálya a művelői között nem jellemzőek a hó végi számláktól való rettegések, de hogy ki-ki a szabadidejét a közeli kocsmában vagy világkörüli utazásokon tölti, az már tényleg az egyéni vállalásokon és képességeken múlik. El kell árulnunk persze, hogy az igazi webmester józan életet él, kicsit maga is a virtuális valóság terepén, türelmes mosollyal nézve a monitort, mint aki egyedül tudja magáról, hogy ő az az ember aki weboldalakat fejleszthet, melyet nem csak úgy a vakvilágban végez, hanem a hálózati tartalmak felől közelít meg, és egyedül ő az, aki a „megfelelő konfigurációs feladatok elvégzésének ismeretével rendelkezik – bármit is jelentsen ez a kifejezés…

Szarka Ágnestől még egyéb érdekességeket is megtudhatunk: - Az iskola elvégzése után nem csak webmesterként, hanem bármilyen rendszergazdai munkakörben is könnyű lesz elhelyezkedni. Nálunk sokrétű oktatás folyik, a szakspecifikusabbaktól az általános rendszerinformatikáig. Véleményem szerint a rövidebb tanfolyamok nem biztos, hogy megadják azt az elméleti és gyakorlati hátteret, amelyek ehhez a pályához valóban szükségesek.

A pályakezdők és a csúcson levők számára az információs sztráda tele van kihívásokkal. Mikor az új webhelyek elkészülnek, ő a felelős azért is, hogy megfelelő tartalommal legyen feltöltve az állomány.

- Nálunk csapatmunka van – mondja Hajdu András, a webmesteri hivatás tapasztalt harcosa. – Mivel én nem értek a grafikai módszerekhez, egy kollégámat kérem meg mindig, hogy öntse formába az elképzeléseimet. Ezután viszont teljes mértékben enyém a feladatoknak az a része, amelyek a munkafolyamatok dokumentálásait jelentik.

Az egyik legfontosabb a naprakészség, hiszen gyorsan változó világunkban a webmester az, akinek érzékeny virtuális ujjait az események ütőerén kell tartania. Ezen kívül a gyűjtögető életmódról sem szabad megfeledkeznie – szakoldalakról, magazinokból kimásolva, és azokat alapos tanulmányozásoknak vetve alá, kötelessége tisztában lenni az új trendekkel és technológiákkal, mert ha nem így tesz, azt esetleg ő és az egész környezete bánhatja később.

Övé a tesztelések hosszadalmas és fárasztó feladata is, valamint fel kell készülnie az internetes kalózok ellen is, akik vírusokat küldenek, illetve  betöréseket hajtanak végre idegen gépek ellen. Ezek a bűntények egy otthoni gépen még könnyen korrigálhatóak, de gondoljunk bele, azért egy NASA-hálózaton már komolyabb galibákat okoznának. Hát többek között, ezért ennyire keresett a jó webmesterek szaktudása itthon, és a világ minden táján.

PG