A fogtechnikus OKJ képzekről minden, ami fontos

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

jó a kézügyességed, érdekel az egészségügy, jól tudsz csapatban dolgozni.

Milyen ez a munka?

Fogtechnikusként lehetővé teheted, hogy egy ember újra mosolyoghasson

Fogtechnikusként a fogorvossal együttműködve fogpótlásokat, fogszabályozókat készítesz vagy javítod azokat. Általában az a munkamegosztás, hogy az orvos lecsiszolja a fogat, leveszi a mintát, ami alapján te elkészíted a fogat vagy hidat vagy készüléket. Vannak sablonok, amelyek segítenek a megformázásban, de ez egy aprólékos, precíz és kézügyességet igénylő munka. Sok örömet is adhat, mert láthatod, ha egy-egy pótlás különösen jól sikerül, és a visszajelzések is jók általában, mert az emberek hálásak, ha a te munkádnak köszönhetően ismét szép a mosolyuk.

Ezzel a szakmával általában jó a kereseti lehetőség, különösen, ha már gyakorlott vagy, szépen dolgozol, ezért jó klinikákkal tudsz együttműködni. A fogpótlások meglehetősen drágák, de nem azért, mert a fogtechnikus olyan drágán dolgozik, hanem főként azért, mert speciális alapanyagokra van szükség, amelyeknek magas az áruk. A fogtechnikában használatos eszközök is nagyon drágák, ezért pályakezdőként valószínűleg nem saját laborban tudsz majd kezdeni, hanem bedolgozol valahová.

Hogyan tanulhatod?

Érettségi után iskolarendszerű képzésben vagy felnőttképzés keretében tanfolyamon tanulhatod. Fontos, hogy olyan képzést válassz, amelyben túlsúlyban van a gyakorlat, mert ezt a szakmát csak akkor tudod megtanulni, ha minden fogást kipróbálhatsz és begyakorolhatsz.

Miről tanulsz majd?

-         elsősegélynyújtás

-         kivehető fogpótlás készítése

-         rögzített fogpótlás készítése

-         fogszabályozó készülékek

-         implantátumok készítése

-         vállalkozási alapismeretek

-         kommunikációs ismeretek

-         munkavédelem

-         környezetvédelem

Álláslehetőségek

Elhelyezkedhetsz alkalmazottként fogtechnikai laboratóriumban, de dolgozhatsz ilyen helyen vállalkozóként is. Az előfordul, hogy egy fogorvos vagy fogászati klinika szerződést köt egy fogtechnikussal, és hozzá viszi a megrendeléseit.