A BorsodChem megismerteti a diákokkal a vegyipart

egyetem, OKJ, felvételi, gimnázium, pályaválasztás, Ba, Bsc

A BorsodChem, a Kazincbarcikán és környékén élő gyermekek számára szervezett, oktatási programjának célja, hogy megszerettesse a kémiát a tanulókkal. 2007 óta lehetővé teszi, hogy betekinthessenek a kazincbarcikai gyár működésébe, megismerjék a vegyipar működését.

A program 2012-től megújulva folytatódik annak érdekében, hogy hozzájáruljon a BorsodChem utánpótlásának biztosításához.

A BorsodChem az elmúlt évek során a város valamennyi oktatási intézményével szakmai kapcsolatot alakított ki, 2009 óta minden évben kémia és fizika szakkört indít hatvan diák számára. A szakkörre évről-évre többen jelentkeznek. A BorsodChem, egyetemi professzorok és saját szakemberei bevonásával, rendszeresen tart az iskolások számára pályaválasztási tanácsadási napot is.

A vegyipari vállalat gyárlátogatásokat is szervez a diákok számára, a gyerekek betekintenek a gyár mindennapjaiba, megismerik az alapvető termelési és technológiai folyamatokat. A vállalat célja, hogy néhány éven belül a város mintegy 7500 diákját vendégül lássa.

A program sikerét mutatja, hogy indítása óta – a tanárok visszajelzései szerint – megháromszorozódott a kémia és más természettudományok irányában továbbtanulók száma. A gyermekek közül az óvodások rajzversenyeken, az iskolások pedig kémia és környezetvédelmi versenyeken hasznosították az elméleti és gyakorlati tudásukat.

A BorsodChem kezdeményezése 2011-ben – a Kémia Nemzetközi Évében – a Magyar Adományozói Fórumtól elismerő oklevet kapott a „Legnagyobb hatást elérő társadalmi befektetési program” kategóriában.

Az oktatási program 2012-ben új elemekkel bővül, a hangsúlyt idén a biztonságtechnikára helyezik. Ősszel ismét várják az óvodás és iskolás csoportokat a gyárlátogatásra, 2013 tavaszán pedig felkeresik a város valamennyi oktatási intézményét.