A banki szakügyintéző OKJ képzésről 2017-ben

OKJ képzések, Gazdasági képzések

felnőttképzés, felsőfokú szakképzés, FSZ, OKJ, szakmakereső

2017. Áprilisban aktualizáltuk a cikket.

2016-tól a megváltozott OKJ szerint ezt a szakmát úgy szerezheted meg, ha rendelkezel a Pénzügyi termékértékesítő OKJ végzettséggel.

A bankok története még a középkorban kezdődött. Maga a szó a német nyelvből ered és a középkori pénzváltó padokra utal. A kora újkorra már megjelentek a dúsgazdag bankárcsaládok is (pl. Fuggerek), akik többnyire különböző uralkodóknak adott hitelekből tettek szert jelentős vagyonra. A 19. századra pedig már kikerülhetetlen tényezővé váltak a bankok. Ma már pedig ott tartunk, hogy a modern gazdaság működése elképzelhetetlen lenne a bankok nélkül.

Ma Magyarországon 34 különböző bank több száz fiókja nyújt szolgáltatásokat az ügyfeleknek. Nem csoda hát, hogy rengeteg olyan iskolát találunk, ahol banki szakügyintézőket képeznek. A képzés felsőfokú OKJ-s keretek között két évig tart. Mivel nagy a választék, előnyös olyan képzést választani, amely valamelyik főiskola vagy egyetem által akkreditált. Ha ugyanis ilyen helyen tanulunk, akkor tulajdonképpen fél lábbal már egy felsőoktatási intézményben vagyunk.

A jobb helyeken szoros együttműködés van egy-egy felsőoktatási intézménnyel. Az egyik budapesti polytechnikumban például a Pénzügyi és Számvitel Főiskola tematikáját vették át, az oktatás színvonalát pedig egyetemi és főiskolai tanárok biztosítják. A szakon végzett diákok továbbtanulhatnak a főiskolán, és mivel szinte ugyanazokat a tárgyakat tanulták, mint főiskolai társaik, ezért ott nem kell az egészet elölről kezdeniük, az elvégzett tárgyakat beszámítják.

Persze a képzés után egyből munkába is állhatunk, nem kötelező továbbmenni. (A hallgatóknak körülbelül 80%-a dönt úgy, hogy tanulmányait felsőoktatási intézményben folytatja.) Akit nem vettek fel egyik egyetemre vagy főiskolára sem, viszont alapvetően pénzügyi/gazdasági pályán szeretne elhelyezkedni, annak tanácsos egy ilyen képzésre beiratkozni. Ugyanakkor nem árt figyelembe venni azt a tényt, hogy a banki szakügyintéző  csak egy bizonyos szegmensét képezi a pénzügyi világnak, a papírral a kezünkben csak bankban tudunk elhelyezkedni. Viszont a pénzügyi szakügyintézők átfogóbb gazdasági területen tudnak elhelyezkedni.

- Lényegében ugyanezt tanuljuk, mint ők, egy osztályba jár a két csoport – tudjuk meg Suhajda Tímeától, aki végzős diák pénzügyi szakügyintéző szakon. - Annyi a különbség, hogy mi számvitelből vizsgázunk, ők meg pénzügyből.Az akkreditált helyeken a vizsgarendszer megegyezik a főiskolán/egyetemen tapasztalt vizsgáztatási renddel. Tehát ugyanúgy vizsga és szorgalmi időszakok váltogatják egymást.

- A banki szakügyintéző képzés nem könnyű. Ezt már Gombaszögi Ildikó mondja, aki számvitelt és pénzügyet tanít. - Folyamatos tanulásra van szükség, egy vizsgaidőszak alatt nem lehet bepótolni egy féléves anyagot - így a tanárnő. A képzés fő tárgyai a következők: pénzügyi és banki alapok, bankügyletek, kontrolling, informatika, üzleti gazdaságtan, gazdasági matematika, statisztika, operációkutatás, idegen nyelv. Az elmélet mellett szakmai gyakorlaton is részt kell venniük a tanulóknak. Ennek időtartama iskolánként változhat. Az iskolák nem segítik az elhelyezkedést, a tanulónak ezt magának kell megoldania.

- Érdemes olyan helyen tanulni, ahol el tudsz menni mellette dolgozni – tanácsolja Tímea – hiszen a szakmai gyakorlat nagyon sokat számít a munkakeresésnél. Banki ügyintézőként viszonylag könnyen el lehet helyezkedni. Természetesen a munka nem fog magától az ölünkbe pottyanni, utánajárást igényel. (Persze az is előfordulhat, hogy a gyakorlatot adó helyen foglalkoztatnak tovább.) A fizetés az általában nettó 90 ezer Ft-nál kezdődik, ez persze nőhet. (Sok helyen különböző jutalékrendszerekben dolgoznak, így az alapfizetésünk több tízezer forinttal is kiegészülhet.)

A munkahét az negyven órás, ám túlóra mindenhol előfordulhat, főleg a fiatalokat szeretik túlóráztatni.Ha banki ügyintézőként dolgozunk, akkor két lehetőség van: ügyfelekkel foglalkozunk vagy a bank ügyeit intézzük. Ha az utóbbi a feladatunk, akkor nem árt, ha bírjuk a monoton feladatokat, úgymint statisztikák készítése, különböző utalások és egyéb pénzügyi folyamatok felügyelete.

- Lehet, hogy monotonnak tűnik, de mégsem az, mert mindig változnak az események – mondja minderről Tímea, akinek már van ilyen irányú tapasztalata.Ha ügyfelekkel foglalkozunk, akkor jól jön, ha megfelelő kommunikációs tulajdonságaink vannak. - Mi vagyunk a bank szeme és füle, mi találkozunk először az ügyféllel - árulja el Marcsi, aki banki áruhitelekhez segíti hozzá egy soroksári bevásárlóközpont vásárlóit. - Empatikusnak kell lenni, ez a sikeres munka záloga - teszi hozzá.

- Türelmesen és határozottan kell az ügyfelekkel viselkedni - ezt már Marcsi munkatársa, Kinga osztja meg velünk – és persze biztos tudással kell rendelkezned, hiszen ha bizonytalankodsz, akkor az ügyfél egy másik bankhoz megy. Emellett nem árt, ha könnyen tudunk tanulni, és fogékonyak vagyunk az új dolgokra, mivel a jogszabályi környezet, a bankok termékei és gazdasági helyzet is folyamatosan változik.

Tóbiás Gábor